Preskocit navigáciu

Viac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka


Viac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka

     Posledná májová sobota, tentokrát 25. mája 2024 ako už tradične patrí obľúbenému športovému podujatiu - Memoriálu Jozefa Gabčíka v Žiline. Tohto bežeckého preteku venovanému patrónovi žilinských výsadkárov sa zúčastnil rekordný počet bežcov. Viac ako 400 športovcov a priaznivcov športu prišlo preveriť svoje sily a odhodlanie a vzdať hold rodákovi z dedinky Poluvsie v Žilinskom kraji. Jozef Gabčík - hrdina slovenskej histórie, vykonal spolu s najlepším kamarátom Janom Kubišom útok na tretieho najvyššie postaveného muža nemeckej Tretej ríše - Reinharda Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora. Vďaka ich odvahe a odvážnemu činu sme svetu ukázali, že sa nebojíme a urobili sme veľkú stopu v histórii jedným z najvýznamnejších odbojových činov.
     Bežecká trať, zložená z rôznych povrchov a dlhá približne 11 kilometrov tiahnuca sa od rodného Gabčíkovho domu z Poluvsia až do kasární 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) v Žiline, prijala bežcov z rôznych krajín vrátane Slovenska, Českej republiky, Francúzska, Veľkej Británie alebo Spojených štátov amerických. Podobne ako v minulých rokoch, pretekári mohli využiť železničnú prepravu zo Žiliny do Poluvsia - miesta štartu, ktorú poskytla Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako jeden z hlavných partnerov podujatia.
     Plukovník Peter Žochňák, veliteľ 5. pšu sa prihovoril k pretekárom a hosťom slovami: Memoriál, ktorého zakladateľom - autorom myšlienky je MUDr. Ján Hanák, nie je len športovým podujatím. Je oslavou vytrvalosti, odvahy a odhodlania - hodnôt, ktoré Jozef Gabčík vyznával a žil. A práve v mene jeho hodnôt bude dnes beh na 11 kilometrov symbolickým vyjadrením našej úcty k jeho pamiatke a odkazu."
     V rámci Memoriálu Jozefa Gabčíka sa konal Deň detí a tak i naši velkáči" si prišli na svoje a mali možnosť prežiť dopoludnie pri rôznych aktivitách a vyšantiť sa na skákacích hradoch, pri streľbe zo vzduchovky či v pene, ktorú si pre nich pripravil Hasičský a záchranný zbor Žilina. Počas celej akcie spríjemňovala atmosféru hudobná skupina AYA a tanečný súbor LIESKA pri zahájení preteku.


Viac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IIIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IVViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IVViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IVViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka IVViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VIIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VIIViac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka VII

Autor: npor. Miroslava Mindárová/57. samo, kpt. Sylvia Šebestian/5. pšu , Foto: npor. Miroslava Mindárová/57. samo - Dátum: 27.05.2024
Čítanosť: 952
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share