Preskocit navigáciu

Výzbroj Čestnej jednotky


Ceremoniálna šabľa vz. 98

Šabľa vz. M-24 poslúžila ako historický vzor návrhom na dnešnú šabľu pre dôstojníkov Pluku čestnej stráže. Autorom umeleckého návrhu a výkresovej dokumentácie novej šaľbe je Juraj Hradský, ktorý riešil vzor novej šable už v roku 1993. Navrhované znaky a ich umiestnenie na šabli boli odsúhlasené Heraldickou komisiou pri MV SR.
Prednosťou šable vz. 98 je jej vyhotovenie z nerezovej ocele upravené vysokým leštením a povrch nemá upravený iným kovovým materiálom. Na dekoratívnu úpravu heraldických a ozdobných prvkov je použité zlato a technológia jeho nanesenia použitá z Mincovne Kremnica š.p. zabezpečuje stálosť zbrane ako celku.
Celková dĺžka šable s pošvou je 1060 mm, bez pošvy 985 mm. Dĺžka čepele je 840 mm. Šírka čepele je 44 mm. Čepeľ je z ušľachtilej ocele, je dlhá 840 mm. Celá kovová garnitúra - záštita, chrbát rukoväti s gombíkom je mosadzná, pozlátená 24 karátovým zlatom. Rukoväť je z umelej hmoty, potiahnutá kožou vo farbe slonej kosti. V jej rebrovaní je stočený ozdobný mosadzný drôt. Pošva šable je drevená, potiahnutá hnedou kožou. Obe objímky so závesnými krúžkami a dolná objímka s ostrohou sú mosadzné, pozlátené. Slovenský štátny znak v štítku záštity a trojica lipových listov s plodom na opačnom štítku sú striebrené. Podobne aj ozdobné prvky na objímkach v podobe trojíc lipových listov s plodom. Súčasťou šable je kožený šabľový remeň bielej farby s mosadznou pozlátenou prackou.
Vyjadruje nadväznosť na tradície sečných zbraní slovenského pôvodu a bude jedným z prvkov zvýrazňujúcich samostatnosť Slovenska, jeho historický vývoj a národnú identitu.

Šabľa

 

 Ceremoniálna šabľa vz. 98

Hlavné časti šable

Kôš rukoväte
Rukoväť s objímkou
Čepeľ šable

Pošva

 

Samonabíjacia puška vz. 52/57 

Je to československá puška, ktorá bola vyrábaná po druhej svetovej vojne. Vznikla na základe požiadavky zaviesť do výzbroje Československej armády samonabíjaciu pušku, v ktorej by sa používal skrátený puškový náboj 7,62x45 mm. Po armádnych skúškach bola vybraná samonabíjacia puška ČZ 502 konštruktéra Jana Kratochvíla z Českej zbrojovky v Strakoniciach. Táto puška bola pod označením samonabíjacia puška vz. 52 zavedená 20. marca 1952 do výzbroje Československej armády. Výroba bola pôvodne zadaná do Považských strojární v Považskej Bystrici, ale kvôli značným problémom pri výrobe bola výroba presunutá do Závodov presného strojárenstva v Uherskom Brode. V roku 1957 bola puška v rámci štandardizácie zbraní a munície krajín Varšavskej zmluvy prekonštruovaná na sovietsky náboj 7,62x39 a takto upravená dostala označenie samonabíjacia puška vzor 52/57. Čoskoro však bola nahradená zavedením samopalu vzor 58. V súčasnosti je puška vzor 52/57 zavedená u Čestnej stráže prezidenta SR, Hradní stráže Praha a čestných jednotiek.
Príslušníci Čestnej stráže OS SR používajú pri zabezpečovaní štátno – protokolárnych aktivít, pietnych aktoch, vojenských pohreboch a počas prezentácie OS SR na verejnosti, samonabíjaciu pušku vz. 52/57ch (chrómová). Ide o samoúčelnú zbraň, ktorá je znefunkčnená.
Vo výzbroji Čestnej stráže OS SR je taktiež samonabíjacia puška vz. 52/57 (čierna), ktorá sa používa pre účely reprezentácie ČS OS SR na verejnosti - showprogram.

Puška

  

Puška

 

 

Samonabíjacia puška Pu vz. 52/57

TTD:

Kaliber: 7,62 mm
  Úsťová rýchlosť: 735 m/s
  Celková dĺžka pušky s bodákom: 1205 mm
  Celková dĺžka bez bodáku: 1005 mm
  Šírka: 50 mm
  Výška pušky so zásobníkom: 150 mm
  Hmotnosť: 4,3 kg

Automatickú funkciu pušky zaisťoval systém s odberom prachových plynov z hlavne, s plynovým piestom vedeným prstencom navlečeným na hlaveň. Uzamknutie záveru zaisťoval výkyvný závorník. Z vonku bola zbraň charakteristická svojím bodákom sklopeným dozadu do vybrania na boku predpažbia. Spúšťové ústrojenstvo bolo prevzaté z americkej pušky Garand M1. Poloautomatická puška vz. 52 sa preslávila ako spoľahlivá zbraň s dobrými parametrami, ktorej jedinou slabinou bola o niečo vyššia hmotnosť.

 

Skočiť na menu


Share