Spomienka na Partizánsku prehliadku SNP v Detve s podporou vojakov


Spomienka na Partizánsku prehliadku SNP v Detve s podporou vojakov

Dňa 1. októbra 1944 sa uskutočnila v Detve vojenská prehliadka partizánskych a povstaleckých jednotiek bojujúcich v SNP, ktorá bola jediná svojho druhu na území Slovenska. Na počesť tejto udalosti sa uskutočnilo v sobotu 7. októbra 2017 v Detve v rámci cyklu aktivít s názvom Partizánska jeseň spomienkové podujatie. Jeho organizátori mesto Detva, Oblastná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Zvolen a Základná organizácia SZPB Detva za aktívnej podpory príslušníkov Ozbrojených síl SR, už desiaty rok zorganizovali pri tejto príležitosti širokú škálu aktivít pre verejnosť regiónu.

Organizáciu pripomenutia si tejto historickej udalosti podporili za Ozbrojené sily Slovenskej republiky príslušníci Vojenskej hudby Banská Bystrica a profesionálni vojaci kvrps Zvolen zabezpečujúci čestnú stráž a kladenie vencov pri pamätníkoch SNP. Tohtoročný program začal aj vzhľadom na jubilejný 10. ročník preletom stíhacích lietadiel MiG-29 z Taktického krídla generálmajora Otta Smika Sliač. Pietny akt položenia kytíc a vencov a vzdanie úcty bojovníkom v SNP sa konalo tradične pri balvane s pamätnou tabuľu s nápisom: „Na tomto mieste sa 1. októbra 1944 konala prehliadka partizánskych a povstaleckých jednotiek.“

Symbolický sprievod účastníkov podujatia prešiel Partizánskou ulicou smerom k námestiu SNP, kde sa konala ďalšia časť programu spomienkového stretnutia rozvíjajúceho národné a vojenské tradície Slovákov.


11112222

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 10.10.2017
Čítanosť: 4566
Verzia pre tlač

Skočiť na menu