Preskocit navigáciu

Bilaterálne rokovanie špecialistov RCHBO OS SR a Armády ČR


Bilaterálne rokovanie špecialistov RCHBO OS SR a Armády ČR

Dňa 12. decembra 2017 rokovali za riadenia Náčelníka Odboru bojovej podpory operácií Štábu strategického plánovania GŠ OS SR plukovníka Miroslava Ofčaroviča špecialisti RCHBO OS SR a Armády ČR v Bratislave . Delegáciu chemikov Armády ČR viedol Náčelník chemického vojska plukovník gšt. Ondřej Havel.
Cieľom rokovania bolo prediskutovať spoluprácu v oblasti spoločného vzdelávania dôstojníkov RCHBO v rámci inžinierskeho štúdia Univerzity obrany v Brne (UNOB), prezentovať stav spôsobilostí RCHBO, prediskutovať možnú účasť na spoločných cvičeniach OS SR a Armády ČR a rozvoji spôsobilostí RCHBO v rámci medzinárodnej iniciatívy Framework Nation Concept CBRN Protection Cluster.
Veľmi signifikantným bodom rokovania bola ponuka Armády ČR pre možnosť štúdia kadetov Akadémie Ozbrojených Síl na Univerzite obrany v Brne v špecializácii chemik, ktorú prezentoval riaditeľ Ústavu Ochrany proti ZHN UNOB plukovník Zdeněk Skaličan. V súčasnej dobe je nedostatok kvalifikovaných dôstojníkov RCHBO v OS SR a preto je táto ponuka vysokoškolského inžinierskeho štúdia veľmi vítaná. V rámci spoločnej účasti na cvičeniach so zameraním na RCHBO bola prediskutovaná kontinuálna spolupráca na cvičeniach TOXIC VALLEY 2018, TOXIC LANCE 2018 a CORONAT MASK 2018. Okrem výcviku malých jednotiek špecializácie RCHBO je prioritou špecialistov RCHBO OS SR aj príprava štábnych dôstojníkov RCHBO na plánovanie a riadenie operácií. Prvou možnosťou pre takúto prípravu bude cvičenie CORONAT MASK 2018 a pre rok 2019 bola ponúknutá OS SR účasť na cvičení štábov YELLOW CROSS 2019 v Liberci (ČR), za riadenia príslušníkov ARCC CBRND BDE HQ.
Bilaterálne rokovanie splnilo svoj účel a potvrdilo záujem oboch strán o spoluprácu pri budovaní spôsobilostí RCHBO.


Bilaterálne rokovanie špecialistov RCHBO OS SR a Armády ČR

Autor: OdbBPO ŠbSP GŠ OS SR , Foto: autor - Dátum: 15.12.2017
Čítanosť: 5458
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share