Preskocit navigáciu

Tankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silami


Tankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silami  

Slávnostný výstrel húfnice D-30 a defilé bojovej techniky otvorili v posledný júnový deň neďaleko Trenčianskych Stankoviec už šiesty ročník Tankových dní Laugarício - Dňa s pozemnými silami. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou ministra obrany SR Petra Gajdoša a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Zúčastnil sa na ňom predseda výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR Anton Hrnko, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Daniel Zmeko, veliteľ pozemných síl generálmajor Jindřich Joch, zástupcovia vojenského diplomatického zboru akreditovaní na Slovensku a ďalší hostia. Medzi nimi nechýbal ani bývalý zástupca náčelníka GŠ OS SR generálporučík v. v. Jaroslav Vývlek, generálmajor Svätozár Naďovič, ktorý zabezpečoval odsun sovietskych vojakov z ČSFR a ďalší zástupcovia Klubu generálov SR.

Podujatie ponúklo návštevníkom prehliadku takmer 200 kusov kolesovej a pásovej techniky, historických motocyklov, lietadiel, ale aj dynamické ukážky a rekonštrukcie vojnových bitiek. Aj v tomto roku sa neďaleko Trenčína ukázali niektoré novinky. Jednou z nich bol nemecký tank Leopard 1A5 a modernizované BVP z výzbroje OS SR.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Daniel Zmeko a Anton Hrnko ocenili, že aj takouto atraktívnou formou sa dajú verejnosti približovať významné vojenské historické udalosti. Generál Zmeko pripomenul, že útvary ozbrojených síl sa na podujatí predstavili nielen svojou technikou (vrátane novozavádzanej), ale aj ukážkou výcviku. Boli do nej okrem príslušníkov levického mechanizovaného práporu, zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov, seredského ženijného práporu, samohybného delostreleckého oddielu Michalovce, práporu ISTAR, žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, Národného centra EOD zapojení aj príslušníci prešovského vrtuľníkového krídla, ktorí z vrtuľníka UH-60 M Black Hawk vysadili prieskumnú jednotku. Svoju techniku a spôsobilosti demonštrovali na Tankových dňoch aj príslušníci Vojenskej polície. Pozemné sily Armády Českej republiky sa predstavil kolesovým bojovým vozidlom Pandur i vozidlom Iveco 4x4.

Divákov čakala aj dynamická ukážka z prvej svetovej vojny, vrátane leteckého súboja  a prejazdy techniky z tohto obdobia. Účastníci podujatia si tichou spomienkou pripomenuli 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Nasledoval tzv. Konvoj 1968, prehliadka sovietskej bojovej techniky, označenej bielymi pruhmi, ktoré z pohľadu zhora predstavovali kríž. Aby si ich sovietske letectvo nepomýlilo s československou armádou, ktorá vtedy používala takmer identickú techniku. Spomínané obdobie a následný odsun sovietskej armády v rokoch 1990- 91 pripomenul generál Naďovič. Témou hlavnej bojovej ukážky bolo v tomto roku oslobodenie západného Slovenska z roku 1945, ktorého súčasťou boli aj najväčšie tankové boje, ktoré sa  pri oslobodzovaní Slovenska udiali, práve v tomto regióne. Vojenský život návštevníkom priblížili aj vojenské tábory jednotlivých armád. Okrem americkej, nemeckej a sovietskej napríklad aj slovenskej počas ťaženia proti ZSSR, rumunskej a juhoslovanskej armády, čs. kontingentu mierových síl OSN na Balkáne, alebo poľských vojakov v prvej svetovej vojne.

Na podujatí sa zúčastnil aj bývalý veliteľ vzdušných síl generálmajor v. v. Juraj Baránek, ktorý prišiel s motorkármi v rámci akcie: Jazda na počesť zabudnutých hrdinov, ktorou si pripomenuli pamiatku všetkých vojakov, policajtov či hasičov a záchranárov, ktorí položili svoje životy v službe vlasti. Spoločne s časťou historických vozidiel si jazdou do Bošáce, kde sa poklonili pamiatke tamojšieho rodáka poručíka Adama Adamoviča príslušníka čs. obrnenej brigády, ktorý padol mesiac pred koncom vojny pri francúzskom meste Dunkerque. Pokračovali do Trenčína, kde si pri buste generála M. R. Štefánika pripomenuli aj 100. výročie vzniku Československa.

Návštevníci tohtoročných Tankových dní mohli vidieť aj pilotné majstrovstvo generálmajora v. v. Jozefa Pivarčiho na lietadle L-29 Delfín. Aj na tomto ročníku sa zišli okrem účastníkov zo Slovenska aj milovníci vojenskej histórie z Českej republiky, Poľska, Maďarska či Rakúska. Organizátori z Klubu vojenskej histórie Laugarício Ľudovít Francl a Marián Simeon, ale ani veliteľ pozemných síl generálmajor Jindřich Joch neskrývali svoju spokojnosť z vydareného podujatia neďaleko Trenčína.


Tankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silamiTankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silami
1 2 >>

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 02.07.2018
Čítanosť: 8784
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share