Generálporučík Zmeko: „Chcem apelovať na profesionálnych vojakov a zamestnancov, aby sa aktívne podieľali na eliminácii akejkoľvek protispoločenskej činnosti v našich radoch“


Generálporučík Zmeko: „Chcem apelovať na profesionálnych vojakov a zamestnancov, aby sa aktívne podieľali na eliminácii akejkoľvek protispoločenskej činnosti v našich radoch“

Počas dnešného tlačového vyhlásenia ministra obrany Petra Gajdoša o ďalšom postupe na elimináciu činnosti profesionálnych vojakov v združení Slovenskí branci a ďalších polovojenských združeniach náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Daniel Zmeko uviedol:

Ja osobne, ako aj celý veliteľský zbor, využijeme všetky možnosti dané kompetenciami a existujúcim legislatívnym rámcom aby sme obmedzili potenciálne rizikové, aktívne pôsobenie vojakov ozbrojených síl v rôznych pochybných združeniach. Je pravdou, že obrana vlasti je záležitosťou všetkých jej občanov, avšak samotné vedenie bojovej činnosti, či použitie ozbrojenej sily je podľa platnej legislatívy jednoznačne úlohou pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky, ktoré ju plnia v prospech obrany nedotknuteľnosti štátnych hraníc, územnej celistvosti a nezávislosti. K tomuto poslaniu sú vojaci pripravovaní a sú nastavené zákonné pravidlá ich fungovania. Je absolútne naivné sa domnievať, že túto ich úlohu dokáže nahradiť akýkoľvek neštátny subjekt bez podpory celej štátnej správy, celého národného hospodárstva a zvlášť bez podpory širokej verejnosti. Práve naopak, takéto snahy podkopávajú jednotu a spoločné úsilie, zároveň sú jednoducho zneužiteľné proti našim národným záujmom. Vzhľadom na to že z existujúceho rizika v podobe aktivít profesionálnych vojakov v polovojenských skupinách sa môže veľmi rýchlo stať bezpečnostná hrozba pre ozbrojené sily, ako aj celú Slovenskú republiku, sme na úrovni velenia ozbrojených síl pripravili súbor opatrení v oblasti personálnej práce, dodržiavania etického kódexu profesionálneho vojaka a ochrany utajovaných skutočností, ktoré budú využívané na jeho minimalizáciu
Je preto mimoriadne dôležité, aby si v prvom rade profesionálni vojaci uvedomovali, že zjavná ale aj skrytá podpora takýchto aktivít môže mať veľmi nepriaznivé spoločenské, ale aj osobné následky.
Tu mi dovoľte apelovať na profesionálnych vojakov a zamestnancov aby si uvedomovali toto riziko a aktívne sa podieľali na jeho eliminácii v našich radoch. Každá forma protispoločenskej činnosti znižuje našu spoločnú dôveryhodnosť a poškodenie nášho spoločného dobrého mena poškodzuje dobré meno každého z nás.

Tu naozaj platí, že na každom z nás záleží!

Pevne veríme, že slová generálporučíka Zmeka si všetci profesionálni vojaci a zamestnanci ozbrojených síl zoberú za svoje a budú sa nimi riadiť na verejnosti ako aj za bránami kasární.

Počas vyhlásenia minister obrany zároveň zdôraznil, že rezort pripravuje potrebné legislatívne zmeny, tak aby velitelia dostali do rúk ešte účinnejšie nástroje najmä v oblasti personálnej práce. Zároveň uviedol, že spolupráca s relevantnými záujmovými združeniami, ktoré svojou činnosťou podporujú ozbrojené sily bude pokračovať v nezmenenej miere.



Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 03.08.2018
Čítanosť: 6330
Verzia pre tlač

Skočiť na menu