Preskocit navigáciu

TASR: "Maskáčové príbehy opisujú základnú vojenskú službu v 5. pluku špeciálneho určenia"


TASR:

 Žilina 20. septembra (TASR) - Ani po sedemnástich rokoch nevybledli spomienky Bohdana Cagáňa na základnú vojenskú službu v žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia, ktoré opisuje v knihe Maskáčové príbehy. Pušným prachom ju vo štvrtok uviedli do života v Krajskej knižnici v Žiline. Stredoškolský učiteľ slovenského jazyka a literatúry v Gymnáziu Nedožerského v Prievidzi napísal knihu po ukončení základnej vojenskej služby. "Napísal som ju, lebo vojenská služba skončila a chýbala kniha z tohto prostredia a obdobia. Každé obdobie by malo byť v literatúre zastúpené pre generácie, ktoré prídu. Aby vedeli, ako vyzeral život obyčajného človeka v tej dobe. Kniha je o obyčajnom mladom mužovi, ktorý sa ocitne v 'zelenom' prostredí, čo bolo v tej dobe v podstate automatické," povedal Cagáň.

 Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Miroslav Gardlo ocenil, že autor napísal knihu z vnútorného prostredia výcviku vojakov a vychádza v roku, keď si pluk pripomína 25. výročie vzniku. "Celkom verne popisuje atmosféru vojenskej služby v elitnej jednotke, ktorá cvičila aj vojakov základnej služby. Na druhej strane musím povedať, že každý rok sme pre nich robili ten istý výcvik. Takže nebol veľký priestor na rozvoj osobnosti profesionálnych vojakov, ich odborný rast. Nemôžem však povedať, že to nemalo zmysel - z mnohých takzvaných záklaďákov sa po vojenčine stali naši plnohodnotní kolegovia," zdôraznil Gardlo.

 Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniela Zmeka je príbeh veľmi prístupný a každý si v ňom môže niečo nájsť. "Samozrejme, viac nájdu vojaci, ktorí sa tam spoznávajú. Ale niečo si tam nájdu aj súčasní mladí ľudia. Pochopia, o čom je vstup do ozbrojených síl, akým spôsobom a čo musí vojak podstúpiť. Aké sú riziká výkonu služby, ale aj benefity - priateľstvo, spolupatričnosť, obetavosť, odvaha. Podľa mňa je to výborný počin pre ozbrojené sily a ich propagáciu na verejnosti," dodal Zmeko. Zároveň pripomenul, že ide o pohľad starý sedemnásť rokov. "Odvtedy 5. pluk a špeciálne sily OS SR prešli dlhú cestu. Dnes máme moderne vyzbrojený, dobre vybavený a vycvičený 5. pluk, ktorý reálne plní úlohy priamo v oblastiach postihnutých krízou a výnimočným spôsobom reprezentuje dobré meno OS SR. V najbližšom čase ho čaká priblíženie sa štandardom aliančných partnerov. Približne v polovici budúceho roka vytvoríme Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie, ktoré zastreší 5. pluk, ale aj iné progresívne spôsobilosti," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR. Pre nastavenie dobrej atmosféry v OS je však podľa neho potrebné aj väčšie morálne docenenie práce vojakov. "Nerád vidím, keď sa po práci, výkone vojakov alebo po ich odmeňovaní šliape. Okrem tlaku, ktorý priamo súvisí s výkonom nášho povolania, sa tak stretávame i s nezmyselným tlakom, dehonestujúcim našu prácu. Výkon vojaka a jeho morálne oceňovanie súvisí s profesijnou statočnosťou. Statočného vojaka zabolí spochybňovanie jeho poslania. No to, že sa autor knihy Maskáčové príbehy zaoberá pretavením histórie do šíriteľnej knižnej podoby, je pre mňa neklamným znakom, že naša práca má zmysel aj v očiach verejnosti," uzavrel Zmeko.


TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR:

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: a. h. 5. pšu - Miroslava Mindárová - Dátum: 26.09.2018
Čítanosť: 23097
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share