Preskocit navigáciu

Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre


Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre

Po štvorročnej rekonštrukcii otvorili v deň stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny jeden z najväčších vojnových cintorínov na území Slovenskej republiky. Na slávnosti sa zúčastnil minister obrany SR Peter Gajdoš, predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko, generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Daniel Zmeko, zástupcovia vojenského diplomatického zboru akreditovaní na Slovensku, zástupcovia Klubu generálov SR a ďalší hostia.
Cintorín, na ktorom je pochovaných celkovo 771 padlých vojakov, z toho 338 Slovákov a Čechov, 24 Talianov, 112 Maďarov, 11 Rakúšanov, 54 Poliakov, 122 Rumunov, 4 Nemci, 86 Rusov, 17 Turkov a traja neznámi vojaci, v uplynulých štyroch rokoch rekonštruovali zástupcovia Klubu generálov pod vedením generálporučíka v. v. Pavla Honzeka.
„ Práce sme rozdelili do 4. etáp tak, aby k 100-mu výročiu ukončenia Veľkej vojny bola jeho obnova ukončená. Dnes môžem s hrdosťou konštatovať, že Klub generálov SR svoj sľub splnil a cintorín hrdinov dostal svoju novú tvár. Na cintoríne sme ponechali po rekonštrukcii niektoré jeho časti v pôvodnej podobe z vojnových rokov. Je to 16 hrobov tureckých vojakov a 7 špeciálnych pomníčkov. Okrem toho bol vytvorený skanzen 30 hrobov, ktoré sú rovnako v pôvodnej podobe aj s pôvodným označením hrobových miest. Ostatné hroby majú novú súčasnú podobu. Na cintorín boli doplnené stĺpy na zavesenie štátnych vlajok, centrálny kríž a chodníček k nemu, nástupová plocha a informačné tabule,“ zdôraznil vo svojom vystúpení generál Honzek.


Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - KubreSlávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - KubreSlávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - KubreSlávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - KubreSlávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 2Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 2Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 2Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 2Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 3Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 3Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 3Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 3Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 4Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 4Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 4Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 4Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 5Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 5Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 5Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 5Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 6Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 6Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 6Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 6Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 7Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 7Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 7Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 7Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 8Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 8Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 8Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 8Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 9Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 9Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 9Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 9Slávnostné otvorenie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubre 10

Autor: Jozef Žiak - via OOd NGŠ , Foto: Jozef Žiak - MO SR - Dátum: 12.11.2018
Čítanosť: 6584
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share