Preskocit navigáciu

Spomienka na padlých rumunských vojakov


Spomienka na padlých rumunských vojakov

V piatok 15. februára sa v obci Senohrad a v priestoroch Oremovho Lazu v Centre výcviku Lešť uskutočnili pietne spomienky na pamiatku padlých rumunských vojakov, ktorí spolu s vojakmi Červenej armády a československými jednotkami oslobodili naše územie. Oslobodzovacích bojov sa na našom území zúčastnilo viac ako 240 000 rumunských vojakov, pričom viac ako 10 000 z nich zahynulo.

Pamiatku padlých rumunských vojakov si uctili náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Daniel Zmeko v sprievode veliteľa Vzdušných síl OS SR generálmajora Ľubomíra Svobodu. Hold padlým vojakom prišiel vzdať aj rumunský pridelenec obrany plukovník Iulian Soare či tajomník Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer.

Dôstojnosť aktu zvýraznili príslušníci Čestnej stráže OS SR pod velením rotmajstra Michala Mydlu a príslušníci Vojenskej hudby Banská Bystrica pod taktovkou kapitána Jána Goliaša.


Spomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakovSpomienka na padlých rumunských vojakov

Autor: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH , Foto: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH - Dátum: 15.02.2019
Čítanosť: 3419
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share