Preskocit navigáciu

„Deň svätého Michala“


„Deň svätého Michala“

     Piatok 29. septembra 2023, zároveň deň svätého Michala - patróna výsadkárov, bol ako stvorený pre slávnostný nástup v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu), počas ktorého boli odovzdané medaile pri príležitosti 30. výročia pluku, slávnostne ukončené cvičenie FOX 23, časť programu bola venovaná príslušníkom 5. pšu, ktorí od nás odchádzajú do personálnej zálohy alebo na iné útvary a bol vyžrebovaný víťaz Gabčíkovej kvapky krvi.
     Nástup sa uskutočnil za účasti najvyšších predstaviteľov Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie (VeSŠO) na čele s brigádnym generálom Jaroslavom Krámom a veliteľom 5. pšu plukovníkom Petrom Žochňákom. Na nástupe boli prítomní bývalí velitelia a náčelníci štábu pluku. Medzi nastúpenými jednotkami boli okrem ocenených aj účastníci cvičenia FOX 23.
     Počas nástupu sa obidvaja velitelia poďakovali všetkým za prácu, bez ktorej by pluk nebol tým, čím je dnes.
     Svoje poďakovanie vyjadril plukovník Žochňák vo svojom príhovore:
     „Moje najväčšie poďakovanie patrí Vám kolegovia – príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia. Patrí Vám vďaka za Vašu profesionálne odvedenú prácu, za každodenné nasadenie a podporu, ktorú vnímam už roky.“ Okrem poďakovania spomenul aj históriu svätého Michala, ktorá má svoje korene v roku 1944 a pochádza z Veľkej Británie. Pri tejto príležitosti ocenil mincou s vyobrazením svätého Michala všetkých Michalov, ktorí boli prítomní na nástupe.
     Medzi posledné body programu patrila rozlúčka s kolegami odchádzajúcimi z útvaru. Veliteľ im vyslovil poďakovanie za to, čo pre pluk spravili a poprial im veľa úspechov.
     Posledným bodom bolo vyhodnotenie „súťaže“ Gabčíkova kvapka krvi. Až 102 príslušníkov SŠO sa v auguste rozhodlo darovať krv a pomôcť tak dobrej veci. Špeciáli sú známi svojou oddanosťou a silným tímovým duchom, a preto sa rozhodli s Národnou transfúznou stanicou iniciovať Gabčíkovu kvapku krvi. Víťazom sa stal príslušník 51. výcvikovej základne.


„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“„Deň svätého Michala“

Autor: kapitánka Sylvia Šebestian/ 5. pšu , Foto: príslušník 5. pšu - Dátum: 29.09.2023
Čítanosť: 52478
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share