Preskocit navigáciu

Pochod vďaky SNP


Pochod vďaky SNP

V sobotu 20. januára 2024 sa na Hornej Nitre konal už 48. ročník Pochodu vďaky SNP, na ktorom sa zúčastnili aj profesionálni vojaci z veliteľstva 1. mb, 11. mpr a 12. mpr  a veliteľ 1.mechanizovanej brigády brigádny generál Alexander Kollárik.

História tohto podujatia sa začala písať v roku 1976, kedy sa niekoľko nadšencov rozhodlo usporiadať zimnú turistickú akciu na počesť nešťastnej udalosti z 13. januára 1945, kedy bola obec Cigeľ napadnutá nemeckými trestnými jednotkami za pomoc partizánom. Viac ako sto obyvateľov bolo odvlečených do Prievidze, kde ich vypočúvali a mučili, pričom až osem ľudí toto násilie neprežilo.

Hoci prvý ročník absolvovalo len 39 účastníkov, odvtedy každým rokom pribúdali desiatky a stovky ďalších. Postupne toto podujatie prerástlo do jednej z najväčších zimných turistických akcií na Slovensku. Rekordný počet účastníkov mal pochod z roku 2020, kedy prešlo trasami až 2799 turistov. Tento rok sa podujatia zúčastnilo celkovo 2199 návštevníkov.

Túto smutnú spomienku z histórie si predstavitelia vlády, župy, miestnych samospráv, profesionálni vojaci na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu OS SR generál poručíka Ing. Ľubomíra Svobodu i turisti pripomenuli kladením vencov pri Pamätníku padlých v obci Cigeľ. Po slávnostnom otvorení a príhovoroch hostí už nasledoval samotný pochod. Organizátori si pre milovníkov turistiky a prírody všetkých vekových kategórii pripravili štyri pešie trasy v dĺžke od 3 do 15 kilometrov, vhodné aj pre nenáročných turistov. Po absolvovaní pochodu už na každého účastníka čakalo občerstvenie a ocenenie v podobe pamätného listu a unikátneho odznaku.

 


Pochod vďaky SNPPochod vďaky SNPPochod vďaky SNPPochod vďaky SNPPochod vďaky SNPPochod vďaky SNPPochod vďaky SNPPochod vďaky SNP

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 22.01.2024
Čítanosť: 384
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share