Preskocit navigáciu

Cyklistický rekordér od vrtuľníkov z Prešova


Cyklistický rekordér od vrtuľníkov z Prešova

Cyklistický rekordér od vrtuľníkov z Prešova

Koľko kilometrov najazdíte autom za rok ? Pravdepodobne to bude niekde medzi 10 až 15 tisíc, tak ako každý iný priemerný Slovák. Technik špecialista rotmajster Martin Fiľakovský, príslušník 51. krídla Prešov patrí v počte odjazdených kilometrov na aute skôr k podpriemeru. Určite je však rekordérom v počte kilometrov odjazdených na bicykli. Na Silvestra v roku 2023 cyklopočítač na jeho cestnom bicykli v okienku ročný nájazd zobrazil údaj 30 000 km.   

V porovnaní s porciou kilometrov bežného vodiča auta to vyznieva skoro nereálne. Keď vezmeme kalkulačku a vydelíme údaj počtom dní v roku, vyjde to v priemere viac ako 82 kilometrov denne. Ako sa dá toto vôbec stihnúť, hlavne keď si uvedomíme, že to nie je profesionálny cyklista, ktorý nemá na práci nič iné len naháňanie objemov a ktorý je obklopený tímom zabezpečujúcim mu kompletný servis a regeneráciu ? „Jednoducho“, ako flegmaticky hovorí Maťo. „S malými výnimkami vstávam ráno o štvrtej, aby som už o pol piatej sedel na bicykli a ukrajoval prvé metre zo svojej tradičnej dennej porcie 35 až 40 ranných kilometrov. Z bytu na prešovskom sídlisku, kde bývam to mám do práce na leteckú základňu len približne 5 kilometrov. Aby som sa dopracoval k požadovanému objemu, musím ísť poriadnou okľukou cez okolité obce. Cestou domov pridám zvyčajne rovnaký počet kilometrov. Víkendy samozrejme patria dlhším výjazdom, niekedy aj ďaleko od Prešova.“

Takúto sebadisciplínu a húževnatosť mu môžeme len závidieť, keďže dobre vieme aké náročné býva niekedy skoré vstávanie a takzvaný ranný rozbeh pre väčšinu z nás. V letných mesiacoch viacerí využívajú bicykel na dopravu do práce, dobrovoľné predĺženie bežnej vzdialenosti z miesta bydliska takmer desaťnásobne a nakoniec aj to skoré vstávanie by sa dalo nejaký čas utiahnuť. On tak však funguje denne, celý rok, či je leto, zima, keď prší, sneží, alebo mrzne. O to viac si zaslúži náš obdiv. Nejde mu pritom o žiadne ohurovanie okolia, nikde to nezverejňuje, nechváli sa tým. Ani jeho blízki kolegovia netušia o ohromujúcej porcii kilometrov, ktoré najazdí.

Malé odporúčanie na záver pre tých, ktorí ešte čaru jednej stopy nepodľahli. Tohtoročné teplé počasie umožňuje začať sezónu omnoho skôr, ako po iné roky. Je teda najvyšší čas oprášiť bicykel, premazať reťaz a dofúkať pneumatiky. A hneď zajtra skúsiť absolvovať cestu do práce bicyklom. Okrem toho, že v mestách je to často aj rýchlejšie ako jazda autom, je to aj moderné, zdravé, ekologické a aj ekonomické.

Veď aj nášho rekordéra v počte odjazdených kilometrov na bicykli, rotmajstra Martina Fiľakovského, stojí ročne spotrebný materiál na bicykel (3 reťaze, 3 bicyklové plášte, 2 kazety a 1 píla) len zlomok ceny, ktorú by zaplatil na výdavky za auto.


Cyklistický rekordér od vrtuľníkov z Prešova Cyklistický rekordér od vrtuľníkov z Prešova Cyklistický rekordér od vrtuľníkov z Prešova

Autor: nrtm. Miroslav Štubňa , Foto: nrtm. Adrián Wilga - Dátum: 26.03.2024
Čítanosť: 684
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share