Preskocit navigáciu

Lurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky


Lurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky Francúzke Lurdy sa stali od 20. mája do 22. mája 2011 dejiskom 53. medzinárodnej vojenskej púte príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky. Účastníkmi tejto púte sa stali aj vojenskí policajti v zložení - bývalý príslušník ÚVP Bratislava mjr. v. v. Ing. Milan Drgoň, príslušníčka Centra výcviku a kynológie VP Vlkanová-Hronsek rtn. Adriana Novotná a čat. Ján Onďák z ÚVP Prešov.

Už od roku 1958 sa na tomto mieste schádzali vojenskí duchovní spolu s predstaviteľmi francúzskych a nemeckých armád v modlitbách. Túžili po pokoji a zmierení, pretože prežili hrôzy druhej svetovej vojny a tak postavili základy tradície. Postupne sa každý rok pridávali k tejto zvyklosti vojaci z rôznych krajín sveta. V súčasnosti sa tejto púte zúčastňuje okolo 25 tisíc príslušníkov armád z asi 37 krajín sveta.

Každoročne prvým oficiálnym aktom je Otvárací ceremoniál v Bazilike sv. Pia X. Po ňom slovenská sv. omša pred Lurdskou jaskyňou zjavenia, medzinárodná sv. omša slovanských národov v Bazilike sv. Pia X., krížová cesta na Lurdskú kalváriu, Slávnosť svetla - mariánska procesia a nakoniec Záverečný ceremoniál. Počas týchto májových dní v mestečku pod Pyrenejami znejú modlitby aj za padlých vojakov vo vojenských misiách, koncerty hudieb z rôznych krajín sveta, vojenské prehliadky a taktiež slovenské sv. omše, ktoré celebroval Mons. František Rábek.

Vojenskí policajti vznášali svoje modlitby - za rodinu a priateľov, za kolegov v zahraničných misiách, za chorých ale aj zdravých. Počas návštevy na tomto pútnickom mieste sa pohybovali výlučne vo vojenskej rovnošate a tak dôstojne reprezentovali Vojenskú políciu Slovenskej republiky. Rozdávali upomienkové predmety príslušníkom iných armád sveta a taktiež aj detským návštevníkom, ktorým neraz vyčarili úsmev na tvári. Atmosféra a pocit spolupatričnosti pútnikov z rôznych krajín sveta na tomto mieste tak úžasná, že sa to nedá ani opísať, treba to zažiť!

Lurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republikyLurdy - 53. medzinárodná vojenská púť príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky

Autor: Adriana Novotná , Foto: Adriana Novotná - Dátum: 27.05.2011
Čítanosť: 26814
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share