Preskocit navigáciu

Vojenský duchovný SVaP navštívil Južnú Kóreu


Vojenský duchovný SVaP navštívil Južnú Kóreu

Na pozvanie protestantských kresťanských cirkví z Južnej Kórei sa vojenský duchovný Síl výcviku a podpory kapitán Marian Bodolló spoločne s náčelníkom sekretariátu veliteľa VePS majorom Miroslavom Belanským zúčastnili v dňoch 19. - 28. júna 2011 multilaterálneho stretnutia MEO 2011 (Military Evangelism Observation) v Soule. Cieľom projektu MEO 2011, na ktorom participovalo 32 aktivistov duchovnej služby z 19 krajín z celého sveta, bolo predstaviť prácu domácich vojenských duchovných služieb a predstaviť rozvinutú pastoračnú službou protestantských cirkví v juhokórejskej armáde.

Denný program MEO začínal rannou Bohoslužbou, po nej boli prednášky o metódach práce a histórii hostiteľskej organizácie. Účastníci stretnutia mali každý deň workshopy, kde na jednom z nich bolo prezentované zvestovania evanjelia induktívnou metódou. Podstata spočíva v tom, že po výklade Božieho slova na službách Božích v ozbrojených silách sa ponechá veľký priestor pre vojakov a diskusii, ktorá má voľný priebeh s nepatrnými vstupmi vojenského duchovného. Uprostred konferencie bola prezentácia národov. Na nej predstavili kapitán Bodolló a major Belanský Slovensko a Ekumenickú pastoračnú službu v Ozbrojených silách SR.

Konferenciu sprevádzali fakultatívne prehliadky. Jednou z nich bola návšteva 9. divízie s názvom ,,Baek ma“, ktorá bola založená v roku 1950 a s minimálnymi zmenami slúži dodnes. Ďalej to bola návšteva misijného strediska Osanri Prayer Mountain neďaleko Soulu, kde sa MEO 2011 konalo. Ďalším sprievodným podujatím bola návšteva pamätného miesta občianskej vojny v Kórei. Účastníci si prehliadli Múzeum kórejskej vojny, ktorej 61. výročie si pripomínali akurát v dňoch konania stretnutia MEO. Záverom pracovného týždňa sa účastníci MEO zhromaždili k Bohoslužbe v Yoido Full Gospel Church, najväčšom evanjelickom kostole na svete, ktorý pojme až dvadsaťpäťtisíc ľudí. O zbor, ktorý má osemstopäťdesiat tisíc členov, sa stará 10 kazateľov a tucet kaplánov. Tri 120 členné spevokoly a niekoľko mládežníckych skupín spestrujú nedeľný program zhromaždení.

Program bohatý na stretnutia s miestnymi obyvateľmi, ako aj kolegami zo zahraničia bol ukončený slávnostnou akadémiou, na ktorej boli účastníkom MEO 2011 odovzdané certifikáty. Kapitán Marián Bodollo spolu so svojím kolegom si z MEO v Soule doniesli na Slovensko nielen nezabudnuteľné zážitky, ale aj konkrétne návrhy na spoluprácu medzi protestantskou duchovnou službou OS SR a duchovnou službou juhokórejskej armády.


Vojenský duchovný SVaP navštívil Južnú Kóreu Vojenský duchovný SVaP navštívil Južnú Kóreu Vojenský duchovný SVaP navštívil Južnú Kóreu Vojenský duchovný SVaP navštívil Južnú Kóreu

Autor: kpt. Marián Bodollo , Foto: kpt. Marián Bodollo - Dátum: 05.07.2011
Čítanosť: 15999
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share