Preskocit navigáciu

Slávnostné odovzdávanie medailí v misii UNFICYP


Slávnostné odovzdávanie medailí v misii UNFICYP

Posledné februárové dni sa v priestore operácie misie UNFICYP niesli v duchu slávnostných ceremónií odovzdávania medailí príslušníkom všetkých kontingentov, ktorí svojou každodennou prácou významne prispievajú k zamedzeniu možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom na ostrove. Pri tejto príležitosti si pamätnú medailu OSN za prínos pri posilňovaní mieru osobne prevzali na veliteľstve v Nikózii aj príslušníci slovenského kontingentu, kde boli spolu s ostatnými národnosťami jednotlivých sektorových veliteľstiev dekorovaní hlavnou predstaviteľkou misie Lisou BUTTENHEIM ako aj najvyššími vojenskými a politickými predstaviteľmi na Cypre. Slávnostný akt takto významnej udalosti pod záštitou veliteľstva UNFICYP doprevádzal v úvode ako aj v samotnom závere slávnostný pochod všetkých národností, ktorý vytvoril veľkolepou vojenskou prehliadkou nezabudnuteľnú atmosféru skutočného multinárodného kontingentu nielen medzi civilným obecenstvom, ale rovnako aj medzi príslušníkmi reprezentujúcimi príslušnosť k jednotlivým ozbrojeným silám.

So slávnostným odovzdávaním medailí OSN veliteľstvom misie UNFICYP je spojené aj každoročné osobitné dekórovanie príslušníkov stálej zálohy (MFR – Mobile Force Reserve), ktorej súčasťou sú aj slovenskí príslušníci, a ktorých veliteľ jednotiek misie UNFICYP tradične poctí svojou prítomnosťou na ich vlastnej ceremónii ako vďaku za ich prácu, keďže zohrávajú v prípade neočakávaných údalostí v prospech veliteľa rozhodujúcu úlohu v úsilí o zachovanie bezpečnosti na ostrove.

Dokonalým záverom k tohtoročnému ceremoniálu slávnostného odovzdávania medailí misie UNFICYP nazývanom ako Winter Medale Parade prispel aj Sektor 4 a to obnovením tradícií, ktoré už postupom času zapadli do archívu zabudnutia. V Severnej časti Famagusty, kde je dislokovaný aj kemp generála Štefánika, ležia bájne ruiny Salamisu jedného z veľkolepých miest, ktorého pôsobivý amfiteáter ponúkal už rakúskemu kontingentu možnosti odmeňovania svojich príslušníkov medailami za službu v misii UNFICYP. Po náročných prípravach a ešte náročnejšiemu vykonaniu vzhľadom na chladné a daždivé počasie prebehol slávnostný akt odovzdávania medaili OSN príslušníkom Sektoru 4 a odznakov vojnového veterána slovenským príslušníkom v znamení neopakovateľnej atmosféry v historickom prostredí, kde sa na chvíľu pre všetkých zastavil čas. Slávnostnú atmosféru pred samotným dekórovaním umocnilo požehnanie medailí duchovným Ivanom BOJČUKOM a príhovory veliteľa jednotiek misie UNFICYP Maj Gen Chao LIU, slovenskej veľvyslankyňe na Cypre Anny TURENIČOVEJ a veliteľa Sektoru 4 pplk. Jozefa PAŇKA, ktorí vyjadrili príslušníkom Sektoru 4 svoj obdiv a poďakovanie za to, že sú poslami mieru a stability pre ľudí v priestore ich nasadenia.

Po slávnostnom dekórovaní najvyššími predstaviteľmi veliteľstva UNFICYP si všetci odmenení s hrdosťou samých na seba odniesli nielen pamätnú medailu OSN a odznak vojnového veterána, ale hlavne aj spomienku na to, že pôsobili v rámci misie UNFICYP v medzinárodnom prostredí spolu s inými národnosťami, kde dokázali so cťou plniť operačné úlohy vyplývajúce z mandátu OSN.


foto 1foto 1foto 1foto 1foto 2foto 2foto 2foto 2foto 3foto 3foto 3foto 3

Autor: kpt. Zuzana Miženková , Foto: rtn. Rastislav Ochotnický - Dátum: 06.03.2012
Čítanosť: 15578
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share