Preskocit navigáciu

6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi


6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi

Centrum výcviku spoločných síl NATO (JFTC) v Bydgoszczi je svojím zložením a vnútornou kompozíciou veľmi rozmanitá, rôznorodá inštitúcia. JFTC je komunitou 18 národov členských krajín NATO. Je tu zastúpený vojenský personál, sú tu civilní zamestnanci NATO, zamestnanci poľských Ozbrojených síl a v neposlednej rade sú tu kontrahovaní zamestnanci takmer z celého sveta. Je preto úplne jasné, že udržať kohéziu, súdržnosť tak rozmanitého systému si vyžaduje určité úsilie nad obvyklý rámec podujatí organizovaných „tradičnými“ vojenskými organizáciami.

Jedným z podujatí, ktoré sa v JFTC udomácnili a na ktoré sa miestna komunita nesmierne teší, je dnes už skoro tradičný Medzinárodný deň JFTC. A čo je vlastne náplňou a programom uvedeného dňa? Je to prezentácia a propagácia jednotlivých krajín zastúpených na JFTC pre všetkých členov komunity. Krajiny majú vybudované svoje stany, kde prostredníctvom ochutnávky tradičných jedál, nápojov, kultúrnych zvykov a tradícii prezentujú sami seba. Zvykom je tiež poskytovanie rôznych propagačných materiálov a poskytovanie informácií o miestach, ktoré stoja za to navštíviť.

Tento rok Slováci opäť nesklamali. Slovenská koliba hrdo vítala hostí v tesnom objatí stánkov Nemecka a Francúzka. Syry, klobásky a ďalšie pochúťky prilákali veľa malých aj veľkých návštevníkov. Manželky príslušníkov OS SR, vyslaných na plnenie úloh na JFTC, tiež predstavili svoje kulinárske umenie. Okrem JFTC sa v slovenskom stánku predstavili a pomáhali aj naši príslušníci 3. NATO spojovacieho práporu, ďalšej NATO organizácie v posádke Bydgoszcz.

6. Medzinárodný deň JFTC slávnostne otvoril veliteľ JFTC generálmajor Pavel Macko. Na úvod privítal vzácneho hosťa, svojho predchodcu vo funkcii, generálmajora v.v. Ibba Bagera (DNK). Vo svojom príhovore veliteľ JFTC vyzvihol význam podujatia pre utužovanie zdravých vzťahov a súdržnosti centra. Ďalej ocenil všetkých, ktorí sa podieľali na príprave a zaželal jednotlivým národným reprezentáciám úspešné podujatie.
6. Medzinárodný deň JFTC je už históriou, no s istotou možno povedať, že ľudia sa už dnes tešia na ten ďalší.


6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi6. Medzinárodný deň na Centre výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi

Autor: pplk. Jaroslav Barilla, JFTC Bydgoszcz , Foto: JFTC Bydgoszcz - Dátum: 01.06.2012
Čítanosť: 11675
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share