Preskocit navigáciu

V Bratislave rokovali najvyšší velitelia SOF


V Bratislave rokovali najvyšší velitelia SOF

 "Sme pripravení pomôcť slovenským ozbrojeným silám v príprave na nasadenie väčšieho komponentu pre špeciálne operácie v najväčšom možnom rozsahu," povedal na pracovnom stretnutí v stredu 6. júna 2012 v Bratislave veliteľ Síl pre špeciálne operácie USA v Európe (USSOCEUR - Special Operations Command Europe) generálmajor Michael Repass.

 Na stretnutí veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo informoval generála Repassa o aktuálnom pôsobení príslušníkov pluku v operácii ISAF v Afganistane, ktorí plnia úlohy Síl pre špeciálne operácie pod americkým velením v zostave Combined Special Operations Task Force 10. Šebo Repassa ďalej informoval o prebiehajúcom záverečnom výcviku tretej rotácie slovenskej SOTU (Special Operations Task Unit – Skupina špeciálneho určenia), ktorá sa pripavuje spoločne s partnerskou americkou 10. skupinou špeciálnych síl vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť pre operáciu ISAF s predpokladaným termínom nasadenia v septembri 2012.

 "Naše spoločné pôsobenie v operácii ISAF nie je iba spoluprácou medzi dvomi krajinami, je to oveľa viac - sme jednoliaty tím," povedal Repass na stretnutí. Veliteľ Šebo poďakoval generálovi a príslušníkom jeho veliteľstva za osobnú angažovanosť v procese rozvoja spôsobilostí pluku v odbornej a materiálnej oblasti.

 Rokovaní s generálom Repassom, ktorým predchádzalo prijatie náčelníkom Generáleho štábu generálporučíkom Petrom Vojtekom, sa zúčastnili aj pridelenec obrany USA v Slovenskej republike podplukovník Terry L. Anderson, náčelník Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí GŠ OS SR brigádny generál Ľubomír Svoboda, náčelník Štábu pre operácie GŠ OS SR brigádnehy generál Jindřich Joch, zástupca veliteľa 5. pšu major Karol Lipka a zástupcovia Ministerstva obrany SR.



Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 08.06.2012
Čítanosť: 48792
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share