M. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobom


M. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobom

Slovenskí ženisti, ktorí boli dlhé roky symbolom nášho pôsobenia v Afganistane, v operácii ISAF definitívne končia. Po desaťročnom pôsobení multifunkčnej ženijnej roty v Afganistane dochádza k postupnému sťahovaniu tejto jednotky z vojenskej operácie ISAF.

Posledná rotácia ukončí svoje pôsobenie koncom novembra. Podľa ministra obrany Martina Glváča bolo pôsobenie ženistov významné. „Naši ženisti v Afganistane reprezentovali Slovensko tým najlepším spôsobom, o čom svedčia nielen vyznamenania, oficiálne ďakovné listy, ale hlavne zrekonštruovaná infraštruktúra, ktorá slúži domácim obyvateľom Afganistanu a koaličným vojskám,“ povedal minister Glváč. Podľa šéfa rezortu obrany odmínovaním priestoru zachránili nespočetný počet ľudských životov, čo je podľa neho ich najväčší prínos k stabilizácii v krízovej oblasti.

Medzi hlavné úlohy multifunkčnej ženijnej roty patrilo odmínovanie, rekonštrukcia vzletových a pristávacích dráh a opravy a budovanie letiskových plôch. Od roku 2007 boli „pravou rukou“ zástupcu veliteľa základne v Kandaháre pri zabezpečovaní ochranných bariér, stavaní bezpečnostných úkrytov pre vojakov, rekonštrukcii ciest a letiskových plôch po raketových útokoch a ďalších stavebno-rekonštrukčných prácach. Počas pôsobenia v Afganistane odmínovali naši ženisti pomocou odmínovacích systémov 725 440 m2 a ručne 575 173m2.

Slovenskí ženisti sa preslávili aj rekonštrukciou odletového terminálu kandahárskeho letiska, či stavbou „Bazaar School“ – školy pre deti afganských trhovníkov predávajúcich na základni. Hlavnou úlohou v posledných rokoch však bolo odmínovanie okolia neustále sa zväčšujúcej základne a znovu vybudovanie bezpečnostných plotov, bariér, zátarás a valov po prudkých záplavách. Podľa ministra v posledných rokoch začali ženistov nahrádzať súkromné kontrahované firmy, čo význam pôsobenia našej jednotky oslabilo.

„V poslednom období nám už z hľadiska odbornosti pôsobenie ženijnej roty neprispievalo k zvyšovaniu ich spôsobilostí, preto sme iniciovali zmenu mandátu a jednotku sťahujeme domov,“ vysvetlil minister. Podľa ministra Glváča bude návrat ženistov na Slovensko znamenať posilnenie spôsobilostí v rámci domáceho krízového manažmentu, hlavne pri pomoci našim obyvateľom pri živelných pohromách a katastrofách.

V súvislosti s návratom jednotky bolo potrebné na územie Slovenskej republiky dopraviť veľké množstvo techniky a materiálu, ktorý slúžil pre ich potreby. Ide o organizačne náročnú prepravu odmínovacích kompletov BOŽENA, stavebných strojov a zemných strojov, pancierových vozidiel TATRAPAN, sanitky, dielenských kontajnerov na opravu techniky a ďalšej techniky, strojov a nástrojov, ktoré využívali naši vojaci pri odborných odmínovacích a stavebných prácach. Techniku sa úspešne podarilo dopraviť na Slovensko v troch letoch v týchto dňoch. Tá najdôležitejšia úloha - bezpečná doprava príslušníkov poslednej rotácie multifunkčnej ženijnej roty – bude splnená koncom novembra. „Pevne verím, že sa všetci vrátia živí a zdraví domov k svojim rodinám, aby prežili Vianoce šťastní v rodinnom kruhu,“ dodal šéf rezortu obrany.


M. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobomM. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobomM. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobomM. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobomM. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobomM. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobomM. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobomM. Glváč: Ženisti nás v Afganistane reprezentovali tým najlepším spôsobom

Autor: MO SR - KOd , Foto: OS SR - NSE SLOVCON - Dátum: 09.11.2012
Čítanosť: 11445
Verzia pre tlač

Skočiť na menu