Preskocit navigáciu

Spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24


Spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24
19. januára 2006 krátko po sedemnástej hodine odštartovalo z letiska v kosovskej Prištine dopravné turbovrtuľové lietadlo sovietskej výroby Antonov AN-24. Na palube lietadla bolo štyridsaťtri príslušníkov slovenského kontingentu vracajúcich sa domov z mierovej misie KFOR. Štyridsaťdva z nich  už do cieľa svojej cesty nikdy nedorazilo.

Pri obci Hejce na severovýchode Maďarska, len päť kilometrov od slovenských hraníc narazilo lietadlo do pohraničného kopca Borsó. Radosť štyridsiatich troch vojakov z blížiaceho sa návratu domov, stretnutia s rodinami a priateľmi, tak nečakane vystriedal nekonečný smútok a žiaľ najbližších.

19. januára 2013 uplynulo už sedem rokov od najväčšej leteckej havárie v dejinách Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl. Zahynulo pri nej štyridsaťjeden slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Pád vojenského špeciálu AN-24 prežil len jediný vojak - nadporučík Martin Farkaš.

V sobotu 19. januára sa v maďarskej obci Hejce uskutočnila pietna spomienka na obete leteckého nešťastia vojenského špeciálu AN-24. Pamiatku na obete leteckej havárie si okrem pozostalých a obyvateľov obce, štátnych a cirkevných predstaviteľov Slovenskej republiky a Maďarska, prišiel osobne uctiť aj minister obrany Slovenskej republiky Martin Glváč, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálporučík Marián Áč a členovia Vojenskej kancelárie prezidenta SR. Spomienkového pietneho aktu sa zúčastnil aj kapitán Martin Farkaš, ktorý bol v osudný deň na palube havarovaného lietadla.

"Všetci, ktorí boli so mnou v lietadle, sa veľmi tešili na svoje rodiny, mali plány do budúcna a pre nehodu ich nemohli realizovať. Mne je ľúto, že som nemohol nikomu z nich viac pomôcť. Na druhej strane som hrdý, že si na nich vieme každý rok spomenúť,"povedal kapitán Martin Farkaš.

K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete leteckej havárie lietadla AN-24 v obci Hejce prispela položením venca v mene prezidenta Slovenskej republiky aj Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky.

Spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: MO SR- Ivan Kelement, Ordinariát OS a OZ SR-pplk. ThDr. Tibor Ujlacký - Dátum: 21.01.2013
Čítanosť: 12893
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share