Preskocit navigáciu

Dôstojné oslavy 1150. výročia príchodu vierozvestcov na naše územie


Dôstojné oslavy 1150. výročia príchodu vierozvestcov na naše územie
V mesiaci júl si široká verejnosť, politická elita a vojenská generalita Ozbrojených síl Slovenskej republiky pripomenula významnú historickú udalosť v náboženskom, kultúrnom i národnom živote Slovákov, 1150. výročie príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie.

Pri príležitosti tejto významnej udalosti sa v nedeľu 7. júla uskutočnili na Devíne Národné slávnosti.

Medzi pozvanými hosťami nechýbal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška, predseda vlády SR Robert Fico, členovia Národnej rady a vlády Slovenskej republiky, osobitný vyslanec pápeža Jeho Eminencie kardinál Franc Rodé, kardinál Ján Chryzostom Korec, minister obrany SR Martin Glváč a štátny tajomník MO SR Miloš Koterec.

Slávnostný ceremoniál Národných slávností na Devíne zabezpečili príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky pod velením veliteľa 3. čaty 2. roty ČS PSR poručíka Borisa Novotného.

Apoštoli Slovanov prišli na územie Veľkej Moravy v roku 863 na žiadosť kniežaťa Rastislava šíriť kresťanstvo a učiť liturgiu v reči zrozumiteľnej ľudu. Na naše územie priniesli nielen písmo – hlaholiku, ale zaslúžili sa aj o uznanie staroslovienčiny ako liturgického jazyka, čo malo významný vplyv na šírenie vzdelania a kultúry na našom území.


Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 08.07.2013
Čítanosť: 6566
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share