M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“


M. Glváč:  „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“

Zdravotný stav príslušníkov ozbrojených síl Mateja a Martina, ktorí boli 9. júla 2013 ťažko zranení počas streľby na letisku v afgánskom Kandaháre sa rapídne zlepšuje. „Som veľmi rád, že ich dnes vidím v takejto sile. Určite aj ich dobrá fyzická kondícia pomohla pri rekonvalescencii, vďaka čomu sú dnes v takejto forme,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč počas tlačovej konferencie, na ktorej sa obaja vojaci zúčastnili.

Matej Macho a Martin Chropovský boli postrelení počas služby v operácii ISAF, keď pri rekognoskácii terénu na základni v Kandaháre spustil na slovenských vojakov streľbu príslušník afgánskej armády. „Išlo o bežný výcvik, keď z ničoho nič prišla streľba. Po pár sekundách som si uvedomil že to nie je výcvik, že sme na misii a streľba je skutočná. Veľmi by som sa chcel poďakovať nášmu veliteľovi družstva Miroslavovi Staníkovi, ktorý sa nezľakol, okamžite zareagoval a rozdelil úlohy. Nás s Maťom v podstate hneď dostal do nemocnice,“ povedal Matej. Martin si tiež uvedomuje, že za svoj život vďačí hlavne rýchlej reakcii kolegov. „Chcel by som sa veľmi pekne poďakovať kolegom a všetkým lekárom, či už v Afganistane, v Nemecku aj tu na Slovensku, že mi zachránili život,“ povedal.

Ďalšia služba Martina a Mateja v radoch slovenskej armády závisí hlavne od ich zdravotného stavu. Ako uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Peter Vojtek, momentálne sú v domácom liečení. „Keď budú schopní ďalšej služby, pretože kritériá na službu sú veľmi prísne, určite budú ďalej slúžiť. Zatiaľ v rámci sociálnych programom im venujeme maximálnu pozornosť a staráme sa, aby sa ich zdravotný stav neustále zlepšoval,“ povedal generálporučík Peter Vojtek.

Pri incidente zahynul čatár Daniel Kavuliak a štyria ďalší vojaci boli ľahko zranení. Afgánskeho útočníka ihneď po incidente chytili, avšak počas vyšetrovania unikol z väzenia Afganskej národnej armády. Ministerstvo obrany spolu s ďalšími relevantnými inštitúciami hľadá možnosti, ako tohto útočníka zapísať na zoznam teroristov. „Slovensko je vyspelým medzinárodným partnerom a v tomto duchu konáme aj na medzinárodnom poli. Naša krajina v tejto veci postupuje podľa zaužívaných medzinárodných postupov. Rokovali sme aj so Severoatlantickou alianciou a OSN ako aj s partnermi, ktorí už majú skúsenosti s podobnými prípadmi,“ uviedol štátny tajomník MO SR Miloš Koterec. Zároveň dodal, že útočník je už zaradený na Šengenskom zozname nežiadúcich osôb a na americkom zozname nežiadúcich osôb pre konzulárne účely.


M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“M. Glváč: „Som rád, že zdravotný stav oboch zranených vojakov sa rapídne zlepšuje. Veríme, že útočníka dolapia“

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 31.10.2013
Čítanosť: 8462
Verzia pre tlač

Skočiť na menu