Preskocit navigáciu

Česko – Slovenský losí test


Česko – Slovenský losí test

V priestoroch Centra výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej – Hronseku (CVaK VP) sa štvrtý aprílový týždeň uskutočnil kurz vodičov s právom prednosti v jazde. Okrem slovenských vojenských policajtov sa ho zúčastnili aj ich českí kolegovia. Náčelník oddelenia prípravy Odbornej školy vojenskej polície vo Vyškove podplukovník Libor Daněk pri tejto príležitosti vysoko ocenil spoluprácu vojenských policajtov oboch krajín.

„Spoločne plníme úlohy v rámci mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO pod poľským velením a okrem toho sa každoročne uskutočňuje množstvo dvojstranných aktivít. Obe školiace zariadenia pre vojenských policajtov vo Vyškove a vo Vlkanovej- Hronseku veľmi úzko spolupracujú. Vymieňajú si skúsenosti a poznatky z procesu prípravy vojenských policajtov. Slovenskí policajti a inštruktori absolvujú mnohé odborné zamestnania a kurzy u nás a českí zasa na Slovensku. Výrazom obojstranne výhodnej spolupráce je nakoniec aj tento kurz pre vodičov s právom prednosti v jazde,“ pripomína podplukovník Daněk.

Náčelník oddelenia výcviku CVaK VP kapitán Pavol Sálus pred nedávnom absolvoval obdobný výcvik v Čechách. Uskutočnil sa v priestoroch bývalého vojenského letiska Bechyně v južných Čechách. Kapitán Sálus , ktorý tam českým kolegom aj prednášal si odtiaľ odniesol niekoľko zaujímavých podnetov. Jedným z nich je aj tzv. losí test. „V ňom musí vozidlo s právom prednosti v jazde zdolať trasu medzi kužeľmi v čo najlepšom čase a samozrejme nesmie ich zraziť. V reálnom premávke by to mohli byť iné vozidlá či osoby. Samozrejme, že priestory letiska umožňovali naším českým kolegom väčšiu variabilitu pri stanovovaní prekážkovej trasy. Výhodou je aj to, že pri kurze využívajú vozidlá, ktoré sú tam pripravené len pre tento účel. My používame vozidlá, ktoré sa reálne používajú. Na druhej strane na Slovensku robíme časť tohto kurzu aj v normálnej premávke. Snažíme sa vodičov vozidiel s právom prednosti v jazde, či už ide o našich vojenských policajtov, alebo napríklad vodičov sanitných vozidiel čo najlepšie pripraviť. Ale hlavne sa snažíme, aby pochopili, že v rámci cestnej premávky majú veľkú zodpovednosť. Ide o to, aby splnili svoje úlohy, ale zároveň neohrozili ostatných účastníkov cestnej premávky,“ pripomína kapitán Sálus.

Inštruktori dopravnej služby z vyškovskej školy nadpráporčíci Pavel Mrhálek a Vlastimil Koňařík si domov zo Slovenska odnášajú mnoho zaujímavých podnetov. Podľa nich pomôžu zasa zatraktívniť prípravu nových českých vojenských policajtov. Obdobné poznatky má aj kapitán Pavol Sálus a jeho kolegovia z Centra výcviku a kynológie VP vo Vlkanovej- Hronseku. Už na budúci mesiac bude spolupráca vojenských polícií oboch krajín pokračovať v oblasti vojenskej kynológie.


Česko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí testČesko – Slovenský losí test

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 25.04.2014
Čítanosť: 10648
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share