Príslušníci ZaSKIS sa opäť zúčastnili Cvičenia NATO Cyber Coalition


Príslušníci ZaSKIS sa opäť zúčastnili Cvičenia NATO Cyber Coalition Doposiaľ najväčšie cvičenie kybernetickej bezpečnosti NATO Cyber Coalition 2014 sa konalo v dňoch 17. – 21. novembra 2014. Cvičenia sa zúčastnilo 28 krajín z celého sveta (viac ako 600 cvičiacich).
Na základe simulovaného geopolitického scenára sa chronologicky vyvíjali udalosti a konflikty medzi fiktívnymi krajinami. Scenáre zahŕňali útoky na mobilné zariadenia, odcudzenie citlivých dokumentov, osobných údajov vojakov a narušenie funkčnosti systému pre riadenie vzdušných operácií.
Cvičenie za Slovenskú republiku koordinoval Národný bezpečnostný úrad, ktorý plnil rolu kontaktného bodu s NATO. Na cvičení sa aktívne podieľali príslušníci novovzniknutej jednotky CSIRT.MIL a ostatní príslušníci Základne stacionárnych KIS Trenčín, ako technický tím Ministerstva obrany Slovenskej republiky.
Od jednotky CSIRT.MIL sa očakávalo hľadanie riešení a prijímanie rozhodnutí v reálnom čase na základe technických analýz útokov. Podstatná bola aj spolupráca s riešiteľmi z ostatných krajín, čo preverilo rýchlosť a účinnosť reakcie vzhľadom k platnej vnútroštátnej legislatíve a medzinárodnoprávnym normám.
Prínosom cvičenia je upevnenie vzťahov medzi jednotlivými zložkami na národnej, ale aj medzinárodnej úrovni, precvičenie odborných vedomostí a zručností v oblasti kybernetickej obrany a analýz bezpečnostných počítačových incidentov. Získané vedomosti a skúsenosti budú využité pri plnení úloh obrany kybernetického priestoru Slovenskej republiky v rámci budovania a zabezpečovania kolektívnej obrany členských štátov NATO.

Cvičenie NATO Cyber CoalitionCvičenie NATO Cyber CoalitionCvičenie NATO Cyber CoalitionCvičenie NATO Cyber Coalition

Autor: ZaSKIS , Foto: ZaSKIS - Dátum: 03.12.2014
Čítanosť: 6671
Verzia pre tlač

Skočiť na menu