14. júl 2014 - Veľký deň pre Francúzsko


14. júl 2014 - Veľký deň pre Francúzsko
Čestná stráž Ozbrojených síl SR reprezentovala Slovenskú republiku a jej ozbrojené sily 14. júla v Paríži počas osláv najvýznamnejších francúzskych štátnych sviatkov.   
   
14. júl je vo Francúzsku štátnym sviatkom. Oslavuje sa od roku 1880 a v súčasnosti si krajina týmto dňom pripomína dve veľké historické udalosti. Prvou je dobitie Bastily, kedy 14. júla 1789 obyvatelia Paríža napadli túto pevnosť. Tento dátum sa zapísal do histórie Francúzov aj ako začiatok Veľkej francúzskej revolúcie. Druhou udalosťou je oslava 100. výročia začiatku I. svetovej vojny, z ktorej Francúzi vyšli ako víťazná veľmoc. Preto sa v tomto období organizujú početné oslavy na uctenie si ich vojakov a obyvateľov, ktorí zahynuli počas „Veľkej vojny“.
 
      Predstavitelia tohto štátu sa preto rozhodli pozvať všetky krajiny, ktoré sú spojené so spomínaným konfliktom. Medzi osemdesiatimi pozvanými krajinami nechýbala ani Slovenská republika, ktorá zohrala vo vojne významnú úlohu ako súčasť Rakúsko-Uhorska.
      Vyvrcholením osláv bola vojenská prehliadka Francúzskej armády a prepochodovanie zástav všetkých zúčastnených krajín po známej parížskej ulici Champs-Élysées. Čestná úloha niesť štátny symbol Slovenskej republiky pripadla na Čestnú stráž ozbrojených síl SR, ktorá svojou profesionalitou reprezentovala našu krajinu.

14. júl 2014 - Veľký deň pre Francúzsko14. júl 2014 - Veľký deň pre Francúzsko14. júl 2014 - Veľký deň pre Francúzsko14. júl 2014 - Veľký deň pre Francúzsko

Autor: npor. Ing. Zdeno FAKAČ - Dátum: 17.07.2014
Čítanosť: 5555
Verzia pre tlač

Skočiť na menu