Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
December 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      


Vyhlásenie o prístupnosti

Pocet prístupov: 19396744

Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom


Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom

V dňoch 28. – 30. januára 2016 sa v Pliešovciach a neďalekom Centre výcviku Lešť konal 6. ročník medzinárodnej odbornej konferencie a súťaže záchranárskych posádok s témou „Terorizmus a migrácia, Lešť 2016“.

Podľa Dagmar Tomčanyovej, štatutárnej zástupkyne združenia Salus Vitalis - hlavného organizátora podujatia, ide o jedinečnú aktivitu – čo do zamerania – v Európe. „Odborná konferencia a súťaž záchranárskych posádok je vždy zameraná na organizáciu a riešenie udalostí s hromadným postihnutím osôb. Podujatie pozostáva z dvoch samostatných na seba nadväzujúcich častí“, povedala Tomčanyová. Teoretické poznatky odprezentovali hostia v kultúrnom dome v Pliešovciach hneď v prvý deň konferencie. Tam v piatich prednáškových blokoch prednášali odborníci z Českej republiky, Poľska a Slovenska. „Dominantnou témou bolo riešenie a organizácia zásahov pri udalostiach s hromadným postihnutím osôb z pohľadu jednotlivých zložiek Integrovaného záchranného systému, Hasičského a záchranného zboru, Ozbrojených síl SR, Slovenského červeného kríža, Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. O poznatky a skúsenosti  riešenia teroristických útokov sa podelili príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí svojou prezentáciou mimoriadne zaujali  záchranársku obec a získali ocenenie Najlepšia prezentácia VI. ročníku odbornej konferencie“, doplnila Tomčanyová.

Medzinárodná súťaž záchranárskych posádok v Centre výcviku Lešť bola naviazaním na teoretickú  rovinu problematiky. Tam si zmeralo sily štyridsať záchranárskych  posádok z Česka a Slovenska. Súťažné úlohy boli zamerané na organizáciu zásahu v mieste udalosti, správnu komunikáciu veliteľa zásahu s ostatnými zasahujúcimi zložkami, koordináciu a subkoordináciu s príslušníkmi Ozbrojených síl SR a Policajného zboru pre vytvorenie bezpečného priestoru a ochranu záchranárskych posádok v čase prác v nebezpečnom prostredí. Súťaž pozostávala zo súťažnej úlohy v nočnej etape a siedmych úloh v etape dennej. Tu museli záchranárske posádky, mimo riešenia konkrétnych zadaní, preukázať aj istý stupeň fyzickej zdatnosti. „Súťažné úlohy sme pripravili v spolupráci s členmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia a s banskobystrickým Krajským policajným riaditeľstvom. Na zorganizovaní medzinárodnej súťaže tiež participovali lekári – rozhodcovia - z Úradu  hlavného lekára OS SR z  Ružomberka, príslušníci rožňavského práporu RCHBO, členovia sliačskej Vojenskej hasičskej jednotky Taktického krídla Otta Smika a operátori Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR. Autenticitu situácií súťažných úloh zabezpečovali figuranti - študenti vysokých škôl odboru Urgentná zdravotná starostlivosť bratislavskej Slovenskej zdravotníckej univerzity, ružomberskej Katolíckej univerzity, Prešovskej univerzity a nitrianskej Univerzity Konštatína Filozofa“, povedala na záver Dagmar Tomčanyová.

6. ročník konferencie bol zorganizovaný pod záštitou ministrov obrany a vnútra Slovenskej republiky Martina Glváča a Roberta Kaliňáka. Na spoluorganizácii sa podielalo Ministerstvo obrany SR, Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR, Slovenská spoločnosť urgentnej medicíny a medicíny katastrof a Slovenská komora zdravotníckych záchranárov. Odbornú garanciu prevzali prof. MUDr. Peter Šimko, CSc., rektor Slovenskej zdravotníckej university Bratislava, MUDr. Táňa Bulíková, PhD. prezidentka Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof, plukovník MUDr. Vladimír Lengvarský, MPH, hlavný lekár OS SR.


Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom I.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom I.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom I.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom I.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom II.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom II.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom II.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom II.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom III.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom III.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom III.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom III.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom IVMedzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom IVMedzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom IVMedzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom IVMedzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom V.Medzinárodná konferencia o terorizme a migrácii s 5. plukom V.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: OZ Salus Vitalis a 5. pšu - Dátum: 22.02.2016
Čítanosť: 23283
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share