Preskocit navigáciu

Oslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránov


Oslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránov

10. novembra na Murmanovej výšine v Bratislave sa konala pietna spomienka pri príležitosti výročia ukončenia 1. svetovej vojny. K pamätníku sa prišli pokloniť, za účasti profesionálnych vojakov z Čestnej stráže OS SR,  štátny tajomník Ministerstva obrany pán Marián Saloň,  2. zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálmajor Jindřich Joch, oficiálni predstavitelia a delegácie z Českej a Poľskej republiky, Ruskej federácie, Spojených štátov amerických, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Nemeckej spolkovej republiky ako aj zástupcovia Slovenského zväzu vojnových veteránov. Pod dirigentskou taktovkou kapitána Petra Hudeca z Vojenskej hudby OS SR zazneli tóny štátnej hymny Slovenskej republiky a na záver pietnej spomienky  aj tóny hymnickej piesne.

11. novembra sa celosvetovo spomína na vojnových veteránov. Tento deň bol vybraný symbolicky, pretože 11. novembra 1918, vo francúzskom meste Compiègne podpísali prímerie Spojenci a Nemecko, čím sa na západnom fronte ukončili boje 1. svetovej vojny.

Pietna spomienková slávnosť na počesť vojnovým veteránom sa konala 11. novembra za prítomnosti príslušníkov Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby OS SR na vojenskom cintoríne v Bratislavskej Petržalke – Kopčanoch, kde položením vencov k pamätníkom a hrobom vzdali úctu vojnovým hrdinom predstavitelia rezortu obrany na čele s ministrom obrany Petrom Gajdošom, zástupcovia veľvyslanectiev Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Českej republiky, pridelenci Ruskej federácie a Spolkovej republiky Nemecko, Zväzu vojakov a Únie vojnových veteránov, štátnej a verejnej správy a samosprávy a v neposlednom rade priami účastníci bojov.

Spomienkové slávnosti sa ukončili  v poobedňajších hodinách na Šafárikovom námestí, kde za prítomnosti štátneho tajomníka Ministerstva obrany pána Róberta Ondrejcsáka, 1. zástupcu náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučíka Pavla Macka, zástupcov veľvyslanectva Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Zväzu vojakov a Únie vojnových veteránov, štátnej a verejnej správy a samosprávy  položením spomienkových vencov pripomenuli Deň veteránov.

V tento deň, ktorý sa zapísal v pamätiach ľudí ako Deň vojnových veteránov, nezabúdame na heroickosť ľudí padlých na bojiskách, ktorí statočne nasadzovali svoje životy za slobodu svojej vlasti.


Oslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránov Oslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránov Oslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránov Oslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránov Oslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránovOslavy ukončenia 1. svetovej vojny a medzinárodný deň spomienky na vojnových veteránov

Autor: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH , Foto: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH - Dátum: 11.11.2016
Čítanosť: 4058
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share