13. ročník Stretnutia generácií na Kališti


13. ročník Stretnutia generácií na Kališti

     V sobotu 23. júna 2018 sa v priestoroch vypálenej obce Kalište konal už 13. ročník podujatia „Stretnutie generácií na Kališti“, ktorým si pripomíname obeť ľudí, ktorí zahynuli pri represáliách jednotiek nacistického Nemecka, ako aj partizánov, ktorí v boji za slobodu zaplatili najvyššiu cenu.

     Položením vencov k pamätníku obetiam vypálenej obce si ich pamiatku uctil predseda vlády SR Peter Pellegrini, minister obrany SR Peter Gajdoš, ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková, poslanec Europarlamentu Vladimír Maňka, predstavitelia štátnej správy a samosprávy, predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov na čele s predsedom Pavlom Sečkárom a ďalší široká verejnosť z okolitých obcí. K dôstojnému priebehu spomienkového stretnutia prispeli aj príslušníci Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby Banská Bystrica.

     13. ročník stretnutia generácií na Kališti bol prvýkrát organizovaný v júnovom termíne, aby sa tejto spomienkovej aktivity zúčastnila aj najmladšia generácia aj keď je pre mládež obdobie 2. sv. vojny a SNP už vzdialenou históriou. O to viac je potrebné im práve v súčasnej dobe nárastu extrémizmu a netolerancie pripomenúť, že bez odvahy a úsilia týchto ľudí by naša budúcnosť nebola slobodná.


13. ročník Stretnutia generácií na Kališti13. ročník Stretnutia generácií na Kališti13. ročník Stretnutia generácií na Kališti13. ročník Stretnutia generácií na Kališti13. ročník Stretnutia generácií na Kališti

Autor: z. Miroslav PECHO , Foto: nrtm. Milan KULICH - Dátum: 26.06.2018
Čítanosť: 3220
Verzia pre tlač

Skočiť na menu