Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Modernú podobu branných cvičení si vyskúšali deti v Prievidzi


Modernú podobu branných cvičení si vyskúšali deti v Prievidzi

Branné cvičenia sa do škôl vrátia. To v akej podobe, teraz Ministerstvo obrany SR testuje. Z tohto dôvodu sa dňa 27. júna 2022 v priestoroch Centra voľného času v Prievidzi v rámci prípravy pilotného projektu ku koncepcii PONOŠ (Príprava obyvateľstva na obranu štátu) uskutočnila ukážka účelového cvičenia. Pilotný projekt pripravil rezort obrany s Centrom voľného času. Príslušníci 43. zásobovacej základne Zemianske Kostoľany odovzdali svoje skúsenosti z predchádzajúcich aktivít v tejto oblasti.

V bežnom živote môžu nastať situácie ako prenos raneného, ošetrenie krvácania a komunikácia s tiesňovou linkou. Nosným programom nových branných cvičení by malo byť najmä zvládanie krízových situácií, osvojenie si princípov tímovej práce, ale aj dostať do povedomia občanov, že občan má aj brannú povinnosť. Tieto a ďalšie modelové situácie si precvičili vybrané deti prievidzských základných škôl. Prostredie Centra voľného času poskytuje pre branné cvičenia vhodné priestorové podmienky. Z pohľadu riaditeľov škôl je tiež vhodné sústreďovať tieto aktivity mimo škôl tak, aby deti vedeli reagovať v cudzom prostredí. Na záver príslušníci MO SR ocenili prípravu aj realizáciu celej ukážky a zúčastneným deťom odovzdali ocenenia a upomienkové predmety.


Modernú podobu branných cvičení si vyskúšali deti v PrievidziModernú podobu branných cvičení si vyskúšali deti v PrievidziModernú podobu branných cvičení si vyskúšali deti v PrievidziModernú podobu branných cvičení si vyskúšali deti v PrievidziModernú podobu branných cvičení si vyskúšali deti v Prievidzi

Autor: mjr. Ing. Karol BREHOVSKÝ , Foto: Pavol MIKA - Dátum: 27.06.2022
Čítanosť: 1699
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share