Preskocit navigáciu

Cvičenie TOXIC VALLEY 2013 preverí chemikov z ôsmich krajín


Cvičenie TOXIC VALLEY 2013 preverí chemikov z ôsmich krajín

Ozbrojené sily SR v rámci stredoeurópskej obrannej spolupráce v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) organizujú v dňoch 30. septembra – 4. októbra v Zemianskych Kostoľanoch medzinárodné vojenské cvičenie TOXIC VALLEY 2013.

Odber vzoriek toxických chemických látok, ich balenie, prepravu s následnou identifikáciou si okrem Slovákov precvičia tímy vojenských chemikov ozbrojených síl Belgicka, Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Poľska, Rakúska a Slovinska. Slovenské ozbrojené sily bude na cvičení reprezentovať 18 špecialistov z práporu RCHBO Rožňava. Každá zo zúčastnených krajín počas cvičenia vycvičí svoj odberový tím v špecifických činnostiach, ako aj podporných spôsobilostiach.

„Slovenskí vojenskí chemici majú vo svete dobré meno vďaka ich schopnostiam, skúsenostiam a výcvikovým možnostiam,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Podľa ministra sú ozbrojené sily SR pripravené poskytnúť našich expertov v tejto oblasti aj na riešenie situácie v Sýrii. „Takúto ponuku sme deklarovali, všetko však závisí od požiadaviek medzinárodného spoločenstva a vývoja situácie v Sýrii.“ dodal Glváč.

„Rozvoj interoperability našich vojenských chemikov s kolegami z partnerských krajín si vyžaduje spoločné pôsobenie, respektíve výcvik špecifických činností v medzinárodnom prostredí,“ povedal náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek.

Cvičenie zvýši praktickú pripravenosť špecializovaných tímov na odoberanie vzoriek v prostredí kontaminovanom toxickými chemickými látkami a v praxi overí a zlepší schopnosť tímov odobrať, baliť a prepravovať vzorky ako dôkazový materiál a následne ich analyzovať a správne identifikovať.

Účasť 68 zahraničných chemických špecialistov na cvičení TOXIC VALLEY 2013 znamená postupný prechod činnosti Výcvikového a testovacieho centra RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch od doterajšieho poskytovania výcvikového priestoru k budúcemu poskytovaniu špecifického výcviku pre špecialistov z partnerských krajín.

„Okrem zvýšenia úrovne spolupráce v medzinárodnom prostredí cvičenie overí aj použiteľnosť noriem NATO v podmienkach našich ozbrojených síl, preto plánovanie, príprava, vykonanie a hodnotenie cvičenia budú realizované výhradne podľa špeciálnej aliančnej normy pre výcvik a činnosť jednotiek RCHBO,“ vysvetlil riadiaci cvičenia veliteľ Výcvikového, analytického a zásobovacieho centra RCHBO Čereňany podplukovník Martin Stanko. Zámerom podľa neho je vytvoriť podmienky pre zavedenie moderného a dostupného spôsobu vedenia vojenského cvičenia chemických odborností v Ozbrojených silách SR. Vo Výcvikovom a testovacom centre RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch sa uskutočňuje výcvik špecialistov chemických odborností slovenských ozbrojených síl SR a armád partnerských krajín už niekoľko rokov.


Cvičenie TOXIC VALLEY 2013 preverí chemikov z ôsmich krajínCvičenie TOXIC VALLEY 2013 preverí chemikov z ôsmich krajínCvičenie TOXIC VALLEY 2013 preverí chemikov z ôsmich krajín

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: VAaZC RCHBO Čereňany - Dátum: 02.10.2013
Čítanosť: 10568
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share