Policajti, špeciáli a hasiči na Mare


Policajti, špeciáli a hasiči na Mare

V pondelok 27. júla 2020 sa v lokalite Liptovská Mara uskutočnil spoločný výcvik Pohotovostných policajných útvarov Krajského riaditeľstva policajného zboru v Žiline a Trenčíne, žilinského 5. pluku špeciálneho určenia a Hasičského a záchranného zboru zameraný aj na činnosť záchrany pri živelných pohromách. Výcvik prebiehal na vodnej hladine s využitím Letky Ministerstva vnútra SR a vrtuľníka Mi-171. Jednotlivé cvičenia, ktoré počas dňa prebiehali, boli zamerané na precvičenie a zladenie rôznych techník využívaných pri záchranárskych činnostiach.

Výcvik pozostával z dvoch fáz. V prvej boli vykonané zoskoky z vrtuľníka z výšky 300 metrov, pričom doskokovou plochou bola Liptovská Mara. Po pristátí bola precvičená extrakcia z vodnej hladiny, kedy boli výsadkári pomocou kolegov policajtov, hasičov alebo členov „obojživelnej skupiny“ pluku vytiahnutí do člna a transportovaní na breh. V druhej fáze boli vykonané iné spôsoby zasadenia jednotiek - vyzdvihnutie skupiny pomocou podvesového lana, zlanenie zamerané na rýchle opustenie vrtuľníka systémom „fast rope“ a zoskoky do vody z prízemného letu z maximálnej výšky 7 metrov nad hladinou. Celému výcviku predchádzalo nespočetné množstvo hodín tréningu zahŕňajúcich napríklad vojensko-praktické plávanie alebo výučbu manévrovania na člne.

Spoločnou snahou je výcvikovú činnosť na vodnej hladine sa v súčinnosti spomínaných útvarov realizovať minimálne raz v roku s cieľom nielen porovnať, ale aj zosúladiť taktické postupy, ktoré by v prípade možného použitia pre domáci krízový manažment museli byť vykonávané bez problémov a z chodu.

Spolupráca medzi policajným zborom a 5. plukom nie je žiadnou novinkou. Prebieha dlhodobo, bude naďalej pokračovať a je zmluvne podchytená aj v iných oblastiach – napríklad vo výsadkovej príprave, streleckej, ostreľovačskej a potápačskej odbornosti. Úspešne nadviazanú spoluprácu dokazuje aj nedávno vykonaný výcvik medzi PPÚ a 5. pŠU v streľbe z vrtuľníka Bell 429. Účastníci si vyskúšali streľbu za sťažených podmienok za letu, pričom vo výhľade majú vykonanie strelieb z vrtuľníka v noci i nočné zlaňovanie.


Policajti, špeciáli a hasiči na Mare IPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IVPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IVPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IVPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IVPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare VIIIPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IXPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IXPolicajti, špeciáli a hasiči na Mare IX

Autor: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO , Foto: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO - Dátum: 30.07.2020
Čítanosť: 19406
Verzia pre tlač

Skočiť na menu