Preskocit navigáciu

Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl


Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl

Okrem tradičných osláv Dňa ozbrojených síl SR v Brezovej pod Bradlom a jednotlivých kasárňach útvarov a zariadení ozbrojených síl si vojaci pripomenuli tento deň aj v zahraničných operáciách a misiách.

Už v pondelok, 21. septembra, si príslušníci slovenského kontingentu v operácii Európskej únie EUFOR-ALTHEA v Bosne a Hercegovine pripomenuli Deň ozbrojených síl odhalením pamätného kameňa v Memorial parku na základni veliteľstva operácie v Sarajeve.
Na odhalení kameňa sa okrem slovenských vojakov zúčastnil aj slovenský veľvyslanec v Sarajeve Martin Kačo spolu s veliteľom operácie generálmajorom Reinhardom Trischakom.
„Prítomnosť vojakov operácie EUFOR-ALTHEA v priestore uisťuje obyvateľov Bosny a Hercegoviny, že o ich bezpečnosť je postarané. Na tomto majú veľký podiel aj príslušníci slovenského kontingentu,“ uviedol počas svojho príhovoru generálmajor Trischak. Veľvyslanec SR Martin Kačo prítomným pripomenul, že činnosť slovenských vojakov na západnom Balkáne nie je spojená len s operáciou EUFOR-ALTHEA, ale jej korene siahajú až do začiatku 90-tych rokov a počas tohto dlhého obdobia tu položili svoj život traja slovenskí vojaci. „Máme byť na čo hrdí, naša pomoc nespočíva len v prítomnosti vojakov, ale aj v priamej pomoci kedy sme za 15 rokov priamo poskytli viac ako 8,7 milióna Eur,“ podotkol počas ceremoniálu Kačo. „Myšlienka odhaliť pamätný kameň v Memorial parku vznikla dávnejšie, pripojili sme sa tak k ostatným kontingentom pôsobiacim v operácii a pripomíname si tým všetkých vojakov ktorí slúžili mieru a bezpečnosti v tejto oblasti,“ uviedol po odhalení pamätného kameňa podplukovník Michal Rázga, veliteľ slovenského kontingentu v operácii EUFOR-ALTHEA.

Operácia EUFOR ALTHEA (názov je podľa mena gréckej bohyne uzdravenia) bola spustená 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá v krajine pôsobila v rokoch 1997-2004. Slovenskí vojaci pôsobia v jej štruktúrach od vzniku operácie. Slovenská republika je od 1. septembra 2012 vedúcou krajinou v Koordinačnom centre pre LOT, ktoré dohliada na monitorovanie situácie na celom území Bosny a Hercegoviny. V operácii aktuálne pôsobí 41 vojakov OSSR (24. rotácia) v troch styčných a pozorovacích tímoch a na veliteľstve operácie. Celkovo sa dodnes v operácii vystriedalo 830 vojakova vojačiek.


Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených sílVojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených sílVojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených sílVojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených sílVojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 2Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 2Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 2Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 2Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 3Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 3Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 3Vojaci v misiách a operáciách v zahraničí si pripomenuli Deň ozbrojených síl 3

Autor: OOd NGŠ , Foto: PAO EUFOR - Dátum: 23.09.2020
Čítanosť: 9299
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share