Preskocit navigáciu

102. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Cypre


102. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Cypre

Vojaci slovenského kontingentu v operácii MS OSN UNFICYP na Cypre si v utorok
4. mája pripomenuli 102. výročie od tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.
Spomienková slávnosť spojená s položením venca k pamätnej doske generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnila v priestoroch veliteľstva Sektou 4 vo Famaguste, v kempe, ktorý hrdo nesie meno tohto významného Slováka, generála, letca, politika, diplomata a astronóma, ktorý sa výraznou mierov zaslúžil o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov.
M. R. Štefánikovi, ktorý je považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej histórie, sa stal 4. mája 1919 osudným let z Talianska do rodnej vlasti. Lietadlo Caproni 450 sa tesne pred plánovaným pristátím zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Nikto zo štyroch ľudí na palube nehodu neprežil. Štefánikove úspechy, ktoré prekročili hranice Slovenska, sú cenným dedičstvom nielen pre Slovákov, ale aj pre ostatné národy Európy a sveta.
Pri pamätnej doske M. R. Štefánika, ktorá bola slávnostne odhalená v roku 2016, položil veniec veliteľ slovenského kontingentu pplk. Ján HRIC a z dôvodu dodržania prísnych proti-pandemických opatrení sa slávnostného aktu zúčastnila iba čestná jednotka.


102. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Cypre102. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Cypre102. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Cypre102. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Cypre

Autor: SLOVCON UNFICYP , Foto: SLOVCON UNFICYP - Dátum: 06.05.2021
Čítanosť: 6728
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share