Preskocit navigáciu

Rokovanie náčelníkov Generálnych štábov krajín V4


Rokovanie náčelníkov Generálnych štábov krajín V4

Generál Daniel ZMEKO sa zúčastnil na rokovaní náčelníkov generálnych štábov OS krajín Vyšehradskej štvorky za účasti náčelníka generálneho stavbu OS UKR. V dňoch 23.-24. júna 2021 sa uskutočnilo druhé stretnutie NGS OS krajín Vyšehradskej štvorky v rámci Poľského predsedníctva v Krakove.

Prvý deň rokovania náčelníci generálnych štábov zhodnotili možnosti spolupráce v spoločných projektov navrhnutých poľskou stranou v rámci existujúcich národných modernizačných a rozvojových projektov. Zároveň prediskutovali ďalšie možnosti spolupráce v oblastiach tykajúcich sa adaptácie na súčasne a budúce operačné prostredie ako sú bezpilotné systémy, kybernetická obrana a spôsobilosti vesmírnej operačnej domény.

Ďalším bodom rokovania bolo oboznámenie so stavom prípravy V4 EU BG a odsúhlasenie spoločných krokov pre pripravenosť deklarovaných spôsobilostí s cieľom zabezpečenia stand-by fáze V4 EU BG v prvom polroku 2023. Generáli potvrdili aktualizáciu stratégie krajín V4 v oblasti výcviku a cvičení, a zhodli sa na strednodobom pláne spoločných cvičení krajín V4 s výhľadom do roku 2025.

V ďalšej časti rokovania sa náčelníci generálnych štábov venovali otázkam kybernetických hrozieb a spolupráci v oblasti vojenskej mobility ako dôležitého prvku pre zabezpečenie obrany jednotlivých členských krajín NATO a EÚ, vrátane zaistenia kolektívnej obrany v zmysle článku 5 Washingtonskej zmluvy.

Druhy deň rokovania bol zameraný na vývoj bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a na vnímanie súčasnej bezpečnostnej situácie v regiónu z pohľadu Ukrajiny ako partnerskej krajiny NATO a východného suseda krajín V4. V kontextu nedávnej eskalácie vojenskej prítomnosti ozbrojených síl RF na západnej hranici a prebiehajúcej modernizácii ich spôsobilostí, náčelníci generálnych štábov potvrdili dôležitosť pokračovania adaptácie ozbrojených síl krajín V4, budovanie spoločných opatrení na zabezpečenie obrany a odstrašenia nielen v regiónu krajín Vyšehradskej štvorky, ale aj v rámci kolektívnej obrany Aliancie.

Náčelníci generálnych štábov krajín V4 a Ukrajiny potvrdili zámer prehlbovania vzájomnej spolupráce na bilaterálnej úrovni ako aj v rámci spoločného výcviku a cvičení krajín V4+Ukrajina.

Počas rokovania náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín Vyšehradskej štvorky podpísali spoločné Memorandum o porozumení pre prípravu V4 EU BG.

Na záver dvojdňového rokovania odovzdal formálne náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Poľska predsedníctvo formátu náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl krajín Vyšehradskej štvorky veliteľovi obranných síl Maďarska. Pri tejto príležitosti ocenil generál Rajmund ANDRZEJCZAK generála ZMEKA a ostatných náčelníkov generálnych štábov zlatou medailou Poľských ozbrojených síl.



Autor: SVP NGŠ , Foto: OS POL - Dátum: 01.07.2021
Čítanosť: 6901
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share