Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

„GRANÁTY!“


„GRANÁTY!“
    Streda 8. marec 2023, jeden z dní, kedy si príslušníci základne cestou poľného výcviku udržiavali svoje vojenské vševojskové zručnosti. Tentoraz výcvikom v hádzaní ručných granátov (ďalej len „HRG“) za pohybu. Konkrétne útočného granátu RG-4. Zamestnanie bolo doplnené aj o základné bojové zručnosti,  v predmete zdravotnícka príprava s témou prvá pomoc.
    
     Pred samotným odhodením „ostrých“ ručných granátov (ďalej „len RG“) na povel „GRANÁTY!“, cvičiaci absolvovali prípravu a preverenie vedomostí v oblasti:
-        bezpečnostných opatrení platných špecificky pre dané výcvikové zariadenie a druh munície,
-        konštrukcie granátu RG-4,
-        nácviku správnej metodiky hádzania s maketou RG a nakoniec
-        nácviku hádzania RG s dymovou vložkou RG-cv-5.
Cvičiaci, ktorí splnili kritéria prípravy boli pripustený k hádzaniu „ostrého“ útočného RG.
 
      Toto zamestnanie bolo opakovaním cvičenia v HRG zo dňa 23. júna 2022, nakoľko príslušníci základne vykonávajú vševojskový výcvik v riadnych a opakovaných termínoch pre zabezpečenie účasti všetkých profesionálnych vojakov. Dôvodom je nepretržité plnenie logistických úloh v prospech OS SR charakteristické pre zásobovacie základne.
     Nesprávna manipulácia s RG ako aj pyrotechnická činnosť pri odstraňovaní nevybuchnutej munície je spojená s bezprostredným ohrozením života alebo zdravia. Vyžaduje sa zosúladenie vojenského dôrazu voči detailom, metodickosti, organizovanosti a disciplíne s neurýchľovaním, pokojom a rozvahou. Preto je vyžadovaný vysoko profesionálny prístup, ktorý všetci cvičiaci spolu s riadiacim a zabezpečujúcim personálom preukázali v oboch dňoch cvičenia.         
 
    

GranátyGranátyGranátyGranátyGranátyGranátyGranáty

Autor: nrtm. Juraj HLADKÝ - Dátum: 08.03.2023
Čítanosť: 936
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share