Preskocit navigáciu

Oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Prešove


Oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Prešove Dňa 25. augusta 2023 sa veliteľ 51. krídla Prešov plukovník Štefan Okoš zúčastnil pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 79. výročia SNP - jednej z najdôležitejších udalosti dejín Slovenskej republiky. Ceremoniál kladenia vencov sa uskutočnil pri Pamätníku osloboditeľov v centre mesta Prešov za účasti náčelníka štábu 2. mechanizovanej brigády plukovníka Maroša Kmeca, zástupcov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a predstaviteľov miestnej i regionálnej samosprávy, ako aj širokej verejnosti. Na záver pietneho aktu bol vykonaný prelet skupiny vrtuľníkov UH-60M a Mi-17. Spomienkový akt následne pokračoval pri Pamätníku obetiam bombardovania Prešova, kde si prítomní minútou ticha uctili nevinné obete zverského vyčíňania gestapa z obdobia 2. svetovej vojny.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Od ozbrojeného povstania domáceho odboja počas 2. svetovej vojny uplynie v utorok 29. augusta 2023 už 79 rokov.

Oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v PrešoveOslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v PrešoveOslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v PrešoveOslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v PrešoveOslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v PrešoveOslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v PrešoveOslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v PrešoveOslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Prešove

Autor: kpt. Alena KOMOVÁ - Dátum: 28.08.2023
Čítanosť: 1378
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share