Preskocit navigáciu

Deti, vojaci a duchovní na Smrekovici


Deti, vojaci a duchovní na Smrekovici

V priestoroch Horského hotela Granit Smrekovica v pohorí Veľká Fatra sa už tradične v lete uskutočňuje detský tábor Ordinariátu OS a OZ SR pre 40 detí profesionálnych vojakov i civilných zamestnancov rezortu obrany. Dva turnusy, trvajúce 10 dní, každý s kapacitou spomínaných 40 detí z celého Slovenska, viedli starší kaplán 22. mechanizovaného práporu Michalovce kapitán Ján Čupalka a štábny kaplán 2. mechanizovanej brigády Prešov kapitán Slavomír Krajňák.
Aj v tomto roku pripravili pre deti od 6 do 15 rokov zaujímavý športový, duchovný i poznávací program. Jeho súčasťou sa stala vďaka spolupráci s ordinárom OS a OZ SR Mons. Františkom Rábekom aj v tomto roku návšteva UN – Veteran Slovakia pod vedením jeho prezidenta plukovníka v.v. Štefana Jangla a podplukovníka v.v. Bernarda Rošteckého, ktorí pripravili pre deti zábavno – branné podujatie. Deti súťažili v streľbe z luku, airsoftových zbraní, v streľbe zo vzduchovky a vzduchových pištolí. Podľa kapitána Krajňáka tradičný čas zábavy, hier, spoznávania jeden druhého, duchovných každodenných bohoslužieb v najvyššie položenej kaplnke, ako aj výletov a túr so záverečným ohodnotením súťaží hodnotnými cenami prispelo aj tento rok ku zdarnému zavŕšeniu tábora.
Jeden deň pripravili pre účastníkov tábora zaujímavé ukážky vojenskej techniky a vybavenia, ako aj športové hry a súťaže, príslušníci trenčianskej Brigády spoločnej podpory pod vedením rotmajsterky Stanislavy Hupkovej a Veliteľstva vojenského zdravotníctva z Ružomberka, ktorých viedol štábny nadrotmajster Jozef Smutný. Deti si pochvaľovali prítomnosť vojakov i plavbu loďou po Liptovskej Mare, kúpanie na prírodnom kúpalisku. A ako sa tábor páčil jeho aktérom? 15-ročná Tamara zo Zvolena je na ňom už po ôsmy raz. „Vždy sa sem rada vraciam, je to súčasťou mojich prázdnin. Aj keď teraz už po posledný raz,“ hovorí. Tábor na Smrekovici sa páči aj 14-ročnej Sofii z Bratislavy a rovnako starému Tobiasovi zo Zvolena. Naopak, svoju premiéru v ňom zažila 6-ročná Lenka z Fintíc pri Prešove. „Páčili sa mi hry, plavba, športové súťaže a ukážky vojakov. Rada sa sem vrátim aj o rok.“ Rovnako sa vyjadril aj 9 – ročný Richard z Liptovského Mikuláša.


Deti, vojaci a duchovní na SmrekoviciDeti, vojaci a duchovní na SmrekoviciDeti, vojaci a duchovní na SmrekoviciDeti, vojaci a duchovní na SmrekoviciDeti, vojaci a duchovní na SmrekoviciDeti, vojaci a duchovní na SmrekoviciDeti, vojaci a duchovní na Smrekovici

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: Autor, Ordinariát, UN Veteran Slovakia - Dátum: 23.07.2024
Čítanosť: 194
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share