Preskocit navigáciu

Strážna jednotka EUFOR ALTHEA


Strážna jednotka EUFOR ALTHEA
Ozbrojené sily Slovenskej republiky posielajú na Balkán jednotku 40 profesionálnych vojakov, ktorí v piatok 2. júla 2010 absolvovali slávnostný nástup v Duklianskych Kasárňach v Hlohovci a splnili tak všetky podmienky pred odchodom na 9 mesačnú misiu. Čakajú ich úlohy ochrany hlavného vstupu do tábora EUFOR v Sarajeve, vykonávanie mobilných patrol a vnútorná ochrana kempu Butmir 2.

„Chcem zdôrazniť, že každý jeden z Vás prispeje svojim podielom k udržaniu prímeria a tým aj k stabilite v celom regióne,“ povedal vo svojom príhovore generálmajor Ján Salaganič, Náčelník štábu pre operácie Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorý spolu s brigádnym generálom Jurajom Krištofovičom podpísal certifikát slávnostného prepodriadenia odchádzajúcej jednotky. Sily výcviku a podpory, z ktorých sú odchádzajúci profesionáli, tak odovzdali pripravenú jednotku Centru riadenia operácií Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Polročná príprava pred nasadením zabezpečovaná Silami výcviku a podpory dnes skončila. 35 príslušníkov strážnej čaty a 5 dôstojníkov pripravených pôsobiť na veliteľstvách EUFOR a NATO tak po náročnej príprave, odbornom výcviku a taktickom cvičení o niekoľko dní vycestuje pôsobiť do operácie Európskej únie v Bosne a Hercegovine.

Slovenská republika participuje v operácii EUFOR ALTHEA od januára 2006 kedy na základe uznesenia NR SR č. 2003 zo 14. decembra 2005 prvý krát vyslala strážnu čatu do priestoru 16 km juhovýchodne od mesta Tuzla. Príslušníci slovenského kontingentu pôsobili v zostave Mnohonárodného zoskupenia síl - Sever v správe Grécka. Od 1. júla 2007 až do súčasnosti plní strážna čata úlohy v Sarajeve s hlavnou úlohou vnútornej ochrany táboru zjednotenej policajnej jednotky. Celkovo sa tak v operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine doposiaľ vystriedalo 362 profesionálnych vojakov z čoho bolo 5 žien.

Strážna jednotka EUFOR ALTHEAStrážna jednotka EUFOR ALTHEAStrážna jednotka EUFOR ALTHEAStrážna jednotka EUFOR ALTHEAStrážna jednotka EUFOR ALTHEA2Strážna jednotka EUFOR ALTHEA2Strážna jednotka EUFOR ALTHEA2

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 02.07.2010
Čítanosť: 24891
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share