Preskocit navigáciu

Prietrž mračien pri Leviciach si vyžiadala nasadenie vojakov


Prietrž mračien pri Leviciach si vyžiadala nasadenie vojakov

Prívalová vlna na rieke Hron v obci Malé Kozmálovce pri Leviciach dnes dopoludnia ohrozovala obyvateľov obce a ich príbytky. Starosta obce preto požiadal vojakov o pomoc pri ukladaní vriec s pieskom pozdĺž jednej z najohrozenejších ulíc a pri brehu Hrona.

Dvadsať príslušníkov 13. mechanizovaného práporu Levice bolo nasadených o 14.20 hod. na pomoc občanom postihnutej obce. V spolupráci s miestnymi hasičmi a obyvateľmi začali s plnením a ukladaním rozhádzaných vriec na najkritickejších miestach. Najviac ohrozená môže byť jedna z ulíc, čo si vyžaduje položiť vrecia na dĺžke asi 100 metrov po jej oboch stranách. Aj keď sú prognózy počasia priaznivé, Kozmálovčania sa na ne nespoliehajú a snažia sa v spolupráci s vojakmi urobiť všetko pre prevenciu.

Na zásah a pomoc civilným zložkám je pripravených nepretržite viac ako 600 vojakov s takmer 100 kusmi ženijnej, prepravnej a uvoľňovacej techniky. Ozbrojené sily SR nepretržite monitorujú vývoj počasia a stavu vodných hladín a prijímajú opatrenia na zabezpečenie možného zásahu na celom území Slovenska.

V minulosti už vojaci viackrát zasahovali pri ochrane životov, zdravia a majetku občanov spevňovaním brehov a hrádzí vrecami s pieskom, aby zabránili ďalšiemu vylievaniu riek z ich korýt. V mesiacoch máj a jún tohto roka bolo pri povodniach na Slovensku nasadených viac ako 3200 vojakov. Pomoc civilným zložkám pri zmierňovaní alebo likvidácii následkov živelných pohrôm a katastrof vyplýva ozbrojeným silám SR z ústavy a príslušných zákonov. Vojaci, ktorí sú nasadení, vnímajú svoju úlohu nielen ako poslanie, ale sú hrdí na to, že môžu občanom pomôcť pri záchrane ich životov, zdravia a majetku.



Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: ilustračné foto: archív OS SR - Dátum: 06.08.2010
Čítanosť: 26935
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share