Spomienka na účastníkov bojov na Dukle


Spomienka na účastníkov bojov na Dukle
V dňoch 5. a 6.10.2010 si príslušníci Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby Banská Bystrica vojenskými poctami uctili pamiatku padlých na Dukle, pri príležitosti 66. výročia Karpatsko-duklianskej operácie.
Dňa 5. októbra 2010 príslušníci Čestnej stráže OS SR vykonali kladenie vencov v Poľskej republike, v obciach Dukla, Zyrsyn, Novosielce.
 
Za prítomnosti oficiálnych delegácií z Českej republiky, Poľska, Ruskej federácie, vojenského diplomatického zboru akreditovaného na Slovensku, Kancelárie prezidenta SR, predstaviteľov štátnej správy a samosprávy, mesta Svidník, zástupcov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a priamych účastníkov bojov, ako aj miestnych obyvateľov príslušníci Čestnej stráže OS SR položili viac ako 50 spomienkových vencov a kytíc.
 
Spomienky sa konali na troch miestach, na troch pamätníkoch – na Dukle, Pamätníku gen. Ludvíka Svobodu a Pamätníku sovietskej armády.
 
Veľmi dojímavé bolo sledovať tváre priamych účastníkov bojov. Ich oči plné sĺz a trasľavé hlasy svedčili o veľmi hlboko vrytých spomienkach na toto miesto, na toto obdobie ich života. Príhovor brigádneho generála v. v. Alexandra Beera, spolubojovníka gen. Ludvíka Svobodu, bol plný opisu konkrétnych situácií, ktoré spolu zažili. Vysoko vyzdvihol vojenské umenie a ľudský prístup k svojim podriadeným, ako aj nesebeckosť príslušníkov jednotky smerom k civilnému obyvateľstvu. Bolo zážitkomdívať sa na nich, s akou cťou a pokorou zároveň, stoja pri hroboch svojich kamarátov. Väčšina už z podlomeným zdravím, ale stále pevne na svojich nohách, v stoji, si uctili tých, ktorí položili svoj život za lepšiu budúcnosť.
 
V radoch civilného obyvateľstva spomienkové stretnutie vyvolalo veľký záujem aj u najmladšej generácie – detí z materských škôl, ktoré svoju vďaku vyjadrili položením kytice k pamätníku a držaním transparentov „Zo srdca ďakujeme.“

Spomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na DukleSpomienka na účastníkov bojov na Dukle

Autor: kpt. Ing. PhDr. Richard Spišák , Foto: npor. Ing. Juraj Dobrovič, 2. mb Prešov - Dátum: 06.10.2010
Čítanosť: 19910
Verzia pre tlač

Skočiť na menu