Slávnostný nástup pred operáciou EUFOR ALTHEA


Slávnostný nástup pred operáciou EUFOR ALTHEA

V stredu 22. decembra 2010 sa veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Peter Vojtek v priestoroch Dopravného práporu Hlohovec zúčastnil na slávnostnom nástupe profesionálnych vojakov pred nasadením do vojenskej operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

Siedmim členom prípravnej skupiny boli počas nástupu prečítané personálne rozkazy, ktorými budú od 3. januára 2010 vyslaní na plnenie úloh mimo územia Slovenskej republiky. Následne všetci odchádzajúci absolvovali kontrolu pripravenosti pred nasadením. „Odchádzate plniť úlohy v novej misii, pod novým mandátom pomáhať odborne ale i ľudsky obyvateľstvu Bosny a Hercegoviny. Verím, že obhájite a upevníte dobré meno Slovenskej republiky v tejto krajine,“ zdôraznil veliteľ síl generálmajor Vojtek. Po spoločnom obede diskutoval veliteľ s vojakmi o vojenských operáciách Slovenskej republiky v zahraničí a zaujímal sa o ich skúsenosti získané v predchádzajúcich misiách. Odchádzajúcim vojakom zároveň poprial pokojné sviatky v kruhu rodiny, úspešné zvládnutie misie a vyjadril presvedčenie v pokojný návrat späť na Slovensko.

Prípravná skupina o sile siedmych profesionálnych vojakov bude pôsobiť na základe uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky č. 190 z 24. novembra 2010 a jej úlohou bude príprava priestorov k nasadeniu hlavných vojsk od marca 2011. Slovenská republika tak miesto 35 príslušníkov strážnej čaty vyšle začiatkom roka 2011 do misie EUFOR v Bosne a Hercegovine 43 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí budú pôsobiť v priestore operácie ako členovia styčných a pozorovacích tímov (Liaison and Observation Team-LOT).

Počas návštevy posádky Hlohovec sa veliteľ síl aj s veliteľom Spoločnej logistickej podpornej skupiny plukovníkom Petrom Banášom stretli s veliteľmi Multifunkčného práporu podplukovníkom Danielom Ličkom a Dopravného práporu podplukovníkom Ferdinandom Muríňom. Diskutovali o hlavných úlohách plánovaných na výcvikový rok 2011 a riešili aktuálne problémy obidvoch práporov.


Slávnostný nástup pred operáciou EUFOR ALTHEA 2Slávnostný nástup pred operáciou EUFOR ALTHEA 2Slávnostný nástup pred operáciou EUFOR ALTHEA 2Slávnostný nástup pred operáciou EUFOR ALTHEA 2

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 22.12.2010
Čítanosť: 21156
Verzia pre tlač

Skočiť na menu