Preskocit navigáciu

Národné hodnotenie jednotky EOD


Národné hodnotenie jednotky EOD

V dňoch 4. – 6. decembra 2007  prebehlo vo VVP Lešť za riadenia veliteľa ZZZT5 Martin podplukovníka Petra BANÁ A taktické cvičenie jednotky EOD (Explosive Ordnance Disposal – Pyrotechnické zabezpečenie). Súčasťou taktického cvičenia bolo vykonanie národného hodnotenia bojovej pripravenosti jednotky na nasadenie do operácií mimo územia SR formou previerky CREVAL (Combat Readiness Evaluation). Národné hodnotenie vykonal previerkový tím veliteľa síl výcviku a podpory pod vedením plukovníka gšt. Ing. Jána BURDU.

 

Vykonaním národného hodnotenia bojovej pripravenosti jednotky EOD bola ukončená fáza prípravy cieľa síl G 4229 "Ženijná infraštruktúra logistiky"  so zadaním do konca roku 2007 vybudovať jednotku EOD (Explosive Ordnance Disposal - EOD), nasaditeľnú v zostave ženijnej brigády v prospech veliteľa  síl NATO v priestore operácie.

 

Jednotkou EOD boli plnené úlohy pri pyrotechnickom prieskume a pri likvidácii konvenčnej munície. Cvičiaci preukázali počas cvičenia vysokú odhodlanosť a profesionalitu pri plnení stanovených úloh.  Popri samotných odborných pyrotechnických prácach bolo  preverené aj spracovávanie a podávanie predpísaných hlásení po splnení úlohy.

 

Jednotka splnila úlohy vo všetkých piatich preverovaných oblastiach CREVAL s hodnotením „COMBAT READY“ s obmedzením. Obmedzenia pre plnenie úloh v operáciách mimo územia SR vyplývajú z nedoplnenia jednotky špeciálnou výbavou a s tým súvisiacim posunutím termínov plánovaného výcviku.

 

Hodnotenie dokázalo, že cvičiaci zúročili doterajší výcvik a skúsenosti a sú pripravení plniť si svoje úlohy v medzinárodných operáciách v deklarovanom rozsahu.   

 

Veliteľ previerkového tím plukovník gšt. Ján BURDA po ukončení certifikácie poďakoval všetkým cvičiacim za profesionálny prístup a kvalitné plnenie úloh.

 

Jednotka EOD sa stala ďalšou súčasťou OS SR pripravenou k nasadeniu do operácií medzinárodného krízového manažmentu.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP - Dátum: 27.12.2007
Čítanosť: 20543
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share