Preskocit navigáciu

Vojsko v Nemšovej už 70 rokov


Vojsko v Nemšovej už 70 rokov

Sedem desaťročí od založenia vojenského útvaru v meste Nemšová oslávili vo štvrtok 11. septembra 2008 príslušníci Multifunkčnej zásobovacej základne Západ na slávnostnom nástupe v priestore základne, kde odhalili aj slávnostnú tabuľu brigádneho generála Jozefa Martina Kristína.

Za prítomnosti predstaviteľov rezortu ministerstva obrany SR, riaditeľa Vojenského historického ústavu podplukovníka Miloslava Čaploviča a zástupcu veliteľa síl výcviku a podpory brigádneho generála Juraja Krištofoviča sa na slávnostnom nástupe na pôde základne prihovorila vyše dvesto príslušníkom útvaru pani Eva Kristinová. Herečka je dcérou brigádneho generála Jozefa Martina Kristina, ktorého meno nesie aj Multifunkčná zásobovacia základňa západ. Pani Kristinová po svojom prejave i umeleckom prednese odhalila na vstupnej budove útvaru pamätnú tabuľu s podobizňou svojho otca, rodáka z Nemšovej.

Slávnostný nástup celého útvaru v priestoroch kultúrneho domu v Nemšovej otvoril veliteľ základne podplukovník Tibor Meliš a zdôraznil, že útvar si pripomína v tomto roku hneď dve jubileá: „Prvým je dokončenie výstavby objektov, vybudovanie vojenských skladov a zriadenie vojenskej posádky Nemšová v roku 1938 a druhým je začiatok skladovania náhradných dielcov do bojovej techniky. Činnosť, ktorá útvar v jeho histórii sprevádza od roku 1958.“

Multifunkčná základňa tvorí stredisko náhradných dielcov nielen do bojovej techniky, ale aj ostatnej kolesovej a pásovej techniky, proviantnej, spojovacej, ženijnej techniky, letectva a PVO. V objektoch útvaru sa skladuje vojenský proviant, materiál na osobné používanie, špeciálny, konštrukčný a všeobecný materiál. Základňa zabezpečuje centrálne zásobovanie teritória „Západ“, t.j. Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Žilinského a Banskobystrického kraja, i špeciálne činnosti s celoteritorálnou pôsobnosťou. Svojou vystrojovacou linkou tak dokáže zabezpečiť vystrojovanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky vysielaných na plnenie úloh v zahraničí. Útvar skladuje zásoby pre deklarované jednotky, vykonáva odborné prehliadky a odborné skúšky vyhradených technických zariadení, riadi činnosť distribučného strediska dopravy, evidencie a distribúcie vojenských predpisov. V poslednom období si základňa získala aj uznanie pri materiálno – technickom zabezpečovaní spoločenských akcií propagujúcich ozbrojené sily na verejnosti.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 12.09.2008
Čítanosť: 20978
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share