Preskocit navigáciu

V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície


V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície

V utorok 21. júna 2011 otvorili v Centre testovania munície v Novákoch Balistickú skúšobňu pechotnej munície, ktorej účelom bude testovať skladovanú muníciu, zistiť jej stav a minimalizovať tak bezpečnostné riziká používaním munície pri výcviku Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Slávnostného otvorenia sa zúčastnil zástupca veliteľa síl výcviku a podpory brigádny generál Juraj Krištofovič spolu s veliteľom Zásobovacej základne zásobovacej triedy 5 Martin podplukovníkom Petrom Masárom.

„Nová balistická skúšobňa pechotnej munície je zariadenie, ktoré sme postavili na zelenej lúke vďaka skúseným odborníkom, ktorých na Centre testovania munície máme. Munícia, ktorá bola do dnešných dní posielaná na testovanie do súkromných spoločností, bude testovaná v rámci síl výcviku a podpory a ozbrojené sily tak ušetria nemalé finančné prostriedky,“ povedal brigádny generál Krištofovič a dodal, že táto skúšobňa je ďalším potvrdením schopností centra, ktoré k svojim laboratóriám pridáva aj testovanie bezpečnosti munície v reálnych podmienkach.

Skúšobňa pechotnej munície, je určená na meranie vysokorýchlostných elementov, na vykonávanie skúšok pechotnej a malokalibrovej munície. Vďake nej bude centrum testovania munície pripravené merať rýchlosť a rozptyl striel či zmerať tlak v nábojniciach pechotnej munície do priemeru 12,7 mm. Realizácia testov v prostredí ozbrojených síl umožní flexibilnejšie plnenie požiadaviek jednotlivých zložiek OS SR bez nutnosti zadávania do civilného sektora.

Slávnostným otvorením sa tak v utorok zavŕšil štvorročný projekt výstavby balistickej skúšobne, ktorý bol realizovaný svojpomocne s materiálnou podporou útvarov a zariadení OS SR a Vojenského opravárenského podniku Nováky.


V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 2V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 2V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 2V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 2V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 3V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 3V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 3V Novákoch otvorili skúšobňu pechotnej munície 3

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 22.06.2011
Čítanosť: 22045
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share