Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Október 2020
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 


Vyhlásenie o prístupnosti

EAGLE TALON 2012 - návrat


EAGLE TALON 2012 - návrat

V podvečerných hodinách 5. apríla 2012 sa z Poľska vrátila na Sliač trojica lietadiel MiG-29. Úspešným pristátím sa tak ukončilo medzinárodné cvičenie s názvom „EAGLE TALON“. Cvičiacich privítal na domovskom letisku veliteľ zmiešaného krídla Sliač plukovník Vladimír Lisý spolu s veliteľom bojovej letky podplukovníkom Mariánom Bukovským.

Piloti a technický personál bojovej letky zmiešaného krídla Sliač strávili tri dni na leteckej základni Malbork v Poľskej republike a ako tím si viedli výborne.
Podľa námetu cvičenia bol plán uskutočniť dve misie denne. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky nad územím Poľska, silné sneženie a nízke dohľadnosti bol však prvý deň cvičenia zrušený. Piloti tak nemali možnosť porovnať svoje spôsobilosti proti nemeckým stíhačom Eurofighter Typhoon.

Vo štvrtok, posledný deň cvičenia, už však boli v súlade s operačným rozkazom (ATO) odlietané dve misie. Jedna misia dopoludnia a druhá popoludní. V doobedňajších hodinách plnili slovenské a poľské MiG-29 úlohy vzdušného boja proti generačne modernejšie vybaveným lietadlám F-16 poľských vzdušných síl. Počas popoludňajšej misie slovenskí stíhači precvičovali úlohy vzdušnej podpory. Cieľom bolo zaviazať stíhačov F-16 do vzdušného boja a odlákať ich tak od útočiacej skupiny lietadiel Su-22, ktorá paralelne ničila určené pozemné ciele. Úlohy druhého dňa cvičenia boli splnené, útočná skupina dosiahla svoje ciele.

Veliteľ slovenského tímu mjr. Richard Škuta, veliteľ roja bojovej letky Zmiešaného krídla Sliač a dôstojník taktickej prípravy letky vyjadril spokojnosť s prípravou na plnenie úloh ako aj so samotným prevedením letov. Dodal, že pri uplatnení vhodnej taktiky je možné efektívne používať aj technologicky menej výkonné lietadlá ako sú MiG-29AS, hoci modernejšie systémy nepochybne uľahčujú vedenie bojovej činnosti. Spolupráca s kolegami z Poľska je na výbornej úrovni a je pre nás veľmi výhodné naďalej ju rozvíjať, napríklad aj zorganizovaním výmeny malých leteckých jednotiek (Squadron Exchange) na území Slovenska. Ďalším prínosom medzinárodných aktivít je aj precvičenie letov po civilných letových tratiach počas príletu na miesto určenia a odletu.

Okrem skúseností z medzinárodnej spolupráce každé cvičenie takéhoto charakteru prispieva k zvýšeniu bojovej pripravenosti jednotky a je obohatením tak ako pre pilotov aj pre technický personál. Podobný typ úloh bude precvičovaný aj počas plánovaného medzinárodného cvičenia NATO TIGER MEET, ktoré sa uskutoční na prelome mája a júna tohto roku v Nórsku. Bude to najväčšie letecké cvičenie krajín NATO konaným v Európe v tomto roku.


EAGLE TALON 2012 - návratEAGLE TALON 2012 - návratEAGLE TALON 2012 - návratEAGLE TALON 2012 - návratEAGLE TALON 2012 - návratEAGLE TALON 2012 - návratEAGLE TALON 2012 - návratEAGLE TALON 2012 - návrat

Autor: zk Sliač , Foto: zk Sliač - Dátum: 06.04.2012
Čítanosť: 14888
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share