Preskocit navigáciu

Úspešný deň pre Vojenský historický ústav


Úspešný deň pre Vojenský historický ústav

V súťaži Múzeum roka za rok 2011 v kategórii múzeá a galérie s celoštátnou pôsobnosťou bolo ako tretie vyhodnotené Vojenské historické múzeum.

Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo 17. mája v Bratislave. Na prvom mieste sa umiestnilo Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica, druhá bola Slovenská národná galéria Bratislava.

Vojenské múzeum má expozície v Piešťanoch a vo Svidníku. Spravuje aj národnú kultúrnu pamiatku Duklianske bojisko a tamojšiu vyhliadkovú vežu. Je súčasťou Vojenského historického ústavu (VHÚ). „Vlani sme otvorili novú modernizovanú expozíciu venovanú vojenským dejinám Slovenska z obdobia 1914 až 1945 vo Svidníku. Podarilo sa nám aj viacero ďalších menších inovácií. Do súťaže Múzeum roka sme boli nominovaní vôbec prvý raz, preto ma ocenenie teší,“ konštatoval riaditeľ VHÚ podplukovník Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD. „Ak sa nám podarí realizovať naše zámery v expozičnej, zbierkovej a reštaurátorskej činnosti, budeme sa uchádzať o nomináciu aj v budúcom období.“

17. mája v bratislavskom Goetheho inštitúte zároveň predstavili publikáciu Slovensko-nemecké vzťahy 1938–1941 v dokumentoch s podtitulom Od Mníchova k vojne proti ZSSR. Zostavil ju 9-členný autorský kolektív pod vedením profesora Eduarda Nižňanského. Prezentuje dokumenty najmä z oblasti politiky, ekonomiky a vojenstva. Vojenskú časť pripravil vedecký pracovník odboru vojensko-historických výskumov VHÚ PhDr. Igor Baka, PhD. Na zostavení sa autorsky podieľal aj riaditeľ VHÚ pplk. Čaplovič. „Z dokumentov sa napríklad dozvedáme autentické stanoviská Nemeckej ríše k maďarskému útoku na Slovensko počas tzv. Malej vojny v marci 1939 či k budovaniu slovenskej armády podľa nemeckého vzoru,“ konštatoval Igor Baka. Uviedol, že pri príprave publikácie naši historici uskutočnili doteraz najväčší výskum v Spolkovom vojenskom archíve vo Freiburgu. Samozrejme, vyše trojkilogramová kniha dokumentov bude mať svoje pokračovanie. Zmapuje obdobie od napadnutia Sovietskeho zväzu 22. júna 1941 po zánik vojnovej Slovenskej republiky v máji 1945.


Úspešný deň pre Vojenský historický ústavÚspešný deň pre Vojenský historický ústavÚspešný deň pre Vojenský historický ústavÚspešný deň pre Vojenský historický ústav

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 21.05.2012
Čítanosť: 13230
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share