Preskocit navigáciu

Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT


Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT

Jednou z hlavných zložiek jednotiek Severoatlantickej aliancie, pripravených na rýchle nasadenie jej síl a prostriedkov, sú nepochybne Sily rýchlej reakcie – NRF (NATO Response Forces).

OS SR na základe žiadosti DSACEUR prevzali úlohu vedúcej krajiny (Lead nation) v oblasti výstavby Spoločného vyhodnocovacieho tímu pre oblasť radiačnej, chemickej a biologickej ochrany – CBRN JAT (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Joint Assesment Team), ktorý pozostáva z príslušníkov ozbrojených síl SR a Maďarska. CBRN JAT je tím rýchleho nasadenia NATO, ktorý na požiadanie zabezpečuje odborné poradenstvo veliteľom NATO v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany.

V dňoch 19. - 21. júna 2012 bola pod vedením brigádneho generála Jindřicha Jocha – veliteľa previerkového CREVAL tímu, vykonaná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT v oblastiach Pripravenosť a plány, Operácie, Logistika, Systémy KIS a Personál, s hodnotením „COMBAT READY“, čo znamená spôsobilý plniť úlohy NATO NRF „STAND BY“ fázy od 1.júla do 31.decembra 2012.

Na záver certifikácie dňa 21. júna 2012, veliteľ previerkového tímu brigádny generál Jindřich Joch symbolicky odovzdal každému príslušníkovi tímu CBRN JAT rukávový znak príslušnosti k jednotkám NRF a veliteľovi plukovníkovi Miroslavovi Fázikovi aj certifikát potvrdzujúci, že jednotka je pripravená, teda je „COMBAT READY“.


Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT Úspešná národná certifikácia CREVAL CBRN JAT

Autor: kpt. Róbert Hromada , Foto: autor - Dátum: 22.06.2012
Čítanosť: 15606
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share