Preskocit navigáciu

Veliteľ Národnej gardy štátu Indiana pricestoval na Slovensko


Veliteľ Národnej gardy štátu Indiana pricestoval na Slovensko

Na pozvanie náčelníka Generálneho štábu OS SR dnes 20. septembra pricestoval na Slovensko veliteľ Národnej gardy štátu Indiana (USA) generálmajor Roy Martin Umbarger.

Cieľom jeho návštevy, ktorá potrvá do 26. septembra, je prehĺbenie dlhoročnej a úspešnej spolupráce vo vojenskej oblasti medzi Ozbrojenými silami Slovenskej republiky a Národnou gardou štátu Indiana, prerokovanie otázok spojených s pôsobením jednotiek OS SR v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, v oblasti poskytovania pomoci a odborných znalostí, v oblasti prípravy personálu na pôsobenie v operácii ISAF v Afganistane a to predovšetkým v oblasti spoločného výcviku a prípravy výcvikových a styčných tímov OMLT.

V rámci dnešného programu veliteľa Národnej gardy štátu Indiana na Ministerstve obrany SR privíta náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek a v popoludňajších hodinách generálmajora Umbargera prijme prezident SR Ivan Gašparovič, štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Burian a stretne sa tiež aj s predsedom výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslavom Baškom.

Počas pobytu generálmajora Umbargera na Slovensku je plánované jeho stretnutie s primátorom mesta Bratislavy, starostom obce Palárikovo a primátorkou Brezovej pod Bradlom. Z vojenských útvarov a zariadení navštívi veliteľ Národnej gardy ženijný prápor v Seredi, zmiešané krídlo v Sliači, martinský prápor výcviku a žilinský 5. pluk špeciálneho určenia, Vojenský historický ústav v Piešťanoch a Ústav špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť.


Veliteľ Národnej gardy štátu Indiana pricestoval na SlovenskoVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana pricestoval na Slovensko

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 20.09.2012
Čítanosť: 11906
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share