Preskocit navigáciu

Slávnostná rozlúčka s príslušníkmi DCM-C v Ružomberku pred odchodom do operácie ISAF


Slávnostná rozlúčka s príslušníkmi DCM-C v Ružomberku pred odchodom do operácie ISAF

Prvýkrát v histórii Ozbrojených síl SR sú príslušníci jednotky NATO DCM-C, ktorá je dislokovaná v Ružomberku vyslaní do vojenskej operácie.
Jednotka DCM-C 3.NSB (3. Spojovacieho práporu NATO) je začlenená do tabuliek NATO a tvorí neoddeliteľnú súčasť skupiny NATO pre komunikačné a informačné systémy (NATO CIS Group). Je vyčlenená pre plnenie úloh v prospech veliteľských štruktúr NATO a riadi sa predpismi a postupmi NATO. Základňa mobilných KIS riadi túto jednotku administratívne a operačné velenie nad jednotkou má 3.NSB sídliaci v meste Bydgoszcz (PL).
Pri príležitosti odchodu troch príslušníkov jednotky DCM-C sa dňa 18.12.2012 v priestoroch Základne mobilných KIS uskutočnil slávnostný nástup. Veliteľ Základne mobilných KIS podplukovník Ing. Štefan POBIJAK zorganizoval rozlúčku s odchádzajúcimi príslušníkmi jednotky DCM-C , ktorí odchádzajú do vojenskej operácie ISAF Afganistan dňa 20.12.2012. Príslušníci DCM-C sú nasadení do operácie po pomerne krátkej dobe budovania DCM-C v Ružomberku. Odchádzajú plniť odborné úlohy v oblasti KIS. Počas prípravy boli pripravovaní vo vysoko špecializovaných nadnárodných kurzoch v zahraničí, v oblasti nových technológií.
Slávnostnej rozlúčky v Základni mobilných KIS sa pri tejto príležitosti zúčastnili Náčelník odboru podpory velenia GŠ OS SR plukovník Ing. Ivan ILAVSKÝ a Náčelník odboru pre operácie VSVaP OS SR plukovník Ing. Ján MAREK. Hlavnou časťou programu slávnostnej rozlúčky bol slávnostný nástup, počas ktorého sa pozvaní hostia a veliteľ základne podplukovník Ing. Štefan POBIJAK prihovorili k príslušníkom základne a osobitne k profesionálnym vojakom odchádzajúcim do vojenskej operácie.
Náčelník odboru pre operácie VSVaP OS SR plukovník Ing. Ján MAREK vo svojom vystúpení pripomenul krátku históriu vzniku jednotky DCM-C v Ružomberku a poďakoval príslušníkom jednotky za ich kvalitne odvedenú prácu počas prípravy na nasadenie do operácií. Náčelník odboru podpory velenia GŠ OS SR plukovník Ing. Ivan ILAVSKÝ vo svojom príhovore ocenil príslušníkov DCM-C za ich odborné znalosti, ktoré dosahujú v porovnaní s ich kolegami z iných štátov a vyzdvihol jednotku za to, že úroveň pripravenosti na ktorej sa nachádzajú, dosiahli v podstatne kratšom čase ako ich zahraniční kolegovia. Zároveň poďakoval veliteľovi Základne mobilných KIS za splnenie náročných úloh v priebehu vytvárania jednotky DCM-C, ktorá je obsadená prevažne bývalými príslušníkmi základne. Na záver vystúpil veliteľ Základne mobilných KIS podplukovník Ing. Štefan POBIJAK, ktorý vo svojom prejave zdôraznil prípravu odchádzajúcich príslušníkov na nasadenie a pripomenul im ich povinnosť vykonávať svoje povolanie zodpovedne a profesionálne a vyslaným profesionálnym vojakom poprial šťastný návrat domov.



Autor: npor. Ing. Róbert GALOŠ , Foto: rtn. Mgr. Dušan NEMTUŠIAK - Dátum: 21.12.2012
Čítanosť: 15296
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share