Preskocit navigáciu

Bezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcov


Bezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcov

Príslušníci poradenského tímu CSS MAT uskutočnili v dňoch 22. až 27.12.2012 v priestoroch mnohonárodnostnej základne Tarin Kowt, kurz správcu muničného skladu, na ktorom sa zúčastnili vopred určení afganskí vojaci a poddôstojníci 5 CSS KDK. Počas stretnutí a dohovorov s veliteľom 5 CSS KDK ANA bol muničný sklad afganskej národnej armády identifikovaný ako závažné bezpečnostné riziko pre ANA a taktiež koaličné sily. Tento kurz zastrešoval zmiernenie existujúceho rizika a zároveň možnosť reorganizácie súčasného režimu skladovania munície v ANA muničnom sklade pod vedením koaličných síl. Kurz bol vedený CSS MAT poradcami pre Veliteľskú rotu a S4 za asistencie pomocných inštruktorov. Tento kurz bol špecifický tým, že na ňom podieľali inštruktori a mentori z rôznych koaličných krajín a jednotiek, ako Austrália (CSS-MAT4, CSU, EOD, TF 66) Slovensko( MAT 4) a USA (MAT4).

5 KDK CSS MAT poradcovia vykonali 6 dňový praktický výcvik k zlepšeniu vedomostí ANA personálu ako bezpečne skladovať a manipulovať s rôznymi druhmi munície v ANA muničnom sklade. Kurz zahrňoval teoretické vedomosti a praktické zručnosti vo forme praktickej reorganizácie ANA muničného skladu. Kurz bol navrhnutý tak, aby poskytol účastníkom základné vedomosti o jednotlivých typoch munície a bezpečnostné požiadavky pre skladovanie. Celkovo bol kurz mimoriadne úspešný najmä vďaka motivácii ANA študentov a ich ochote zapojiť sa do oboch teoretickej a praktického výcviku.

Vojenský poradenský tím CSS MAT je v súčasnosti štvrtou rotáciou v priestore operácie, kde pod velením mjr. Ing. Štefan Zemanoviča pôsobí 16 príslušníkov OS SR, 5 príslušníci Národnej gardy Inadiana a 2 príslušníci OS Austrálie. Úlohou tímu je poradenská činnosť v oblasti bojového zabezpečenia pre 4. brigádu ANA a opravy a poradenstvo v oblasti opráv a údržby delostreleckej techniky D-30.


Bezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcovBezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcovBezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcovBezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcovBezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcovBezpečnosť v Tarin Kowte sa citeľne zvýšila vďaka inovatívnemu prístupu poradcov

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: autor - Dátum: 10.01.2013
Čítanosť: 10834
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share