Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012


Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012

Hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident SR Ivan Gašparovič oceňuje, že vedenie ministerstva obrany a ozbrojených síl začalo robiť racionálny program a zabezpečuje pre armádu tie potreby a techniku, ktoré sú nevyhnutne potrebné. Uviedol to po dnešnej návšteve rezortu obrany, pri príležitosti vyhodnotenia výcvikového roku 2012.
„Som rád, že hodnotenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky a najmä zahraničných misií, bolo veľmi dobré. Slovenskí vojaci odvádzajú vynikajúcu prácu nielen doma, ale aj v zahraničí. Môžem povedať, že nám robíte dobré meno,“ uviedol vo svojom príhovore prezident SR Ivan Gašparovič.

Zároveň dodal, že sme dosiahli uznanie od všetkých jednotiek, s ktorými sme slúžili. „To druhé, čo je veľmi dôležité, je dobudovať našu armádu tak, aby spĺňala všetky podmienky, ktoré potrebujeme nielen ako člen aliancie, ale aj pre ochranu svojho vlastného územia a občanov,“ povedal prezident Ivan Gašparovič. Podľa jeho slov aj napriek zhoršeniu v oblasti rozpočtu, sa situácia mierne pohla k lepšiemu.

Podľa ministra obrany SR Martina Glváča cieľom súčasného vedenia je investovať peňažné prostriedky v tomto roku zmysluplne. „Hľadáme rezervy, nie však na úkor straty akejkoľvek zo spôsobilostí, ktorú máme, a o ktorú by sme neradi prišli. Komunikujeme s ozbrojenými silami o ich potrebách. Finančné prostriedky, ktoré sme v rezorte obrany po prehodnotení získali, boli použité na zabezpečenie priorít a potrieb vojakov,“ povedal šéf rezortu obrany. Minister Glváč poďakoval za veľmi dobrú komunikáciu medzi najvyššími predstaviteľmi rezortu obrany, ktorá prispela k posilneniu atmosféry vzájomnej dôvery medzi civilnou a vojenskou časťou rezortu. „Podarilo sa tým plnohodnotnejšie zapojiť velenie ozbrojených síl do tvorby kľúčových rozhodnutí a spolurozhodovať o ich budúcej podobe a rozvoji.“

Ako ďalej vysvetlil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek výrazným spôsobom by sa mala dokončiť obmena automobilovej techniky, ktorú majú ozbrojené sily na bežné používanie pre vojakov. „Chceme tiež vyradiť z bežnej prevádzky naše legendárne UAZ-y a doriešiť aj otázku vystrojenia zavedením nových výstrojových noriem tak, aby sme mali vojakov vystrojených a vyzbrojených tak, ako potrebujeme,“ uviedol. Zároveň zdôraznil, že trvá na požiadavke obmeny a doplnenia dopravného leteckého parku vysúťaženými lietadlami. „Je to nevyhnutné aj z hľadiska bezpečnosti našich vojakov,“ povedal.

Prezident dnes potvrdil, že víta iniciatívu zavedenia dobrovoľnej vojenskej služby. „Najmä z pohľadu, keď armáda neplní v súčasnosti len bojové úlohy a obranné úlohy. Už sa stalo pravidlom, že je veľmi nápomocná pri prírodných katastrofách, pri situáciách, keď ju potrebuje občan si myslím, že hľadať takéto riešenie je veľmi dobré a pozitívne,“ povedal s tým, že je však dôležité vyhodnotiť, aký dopad to bude mať na ekonomiku a ďalšie veci, ktoré s tým súvisia.

Pri príležitosti 20. výročia vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky udelil minister obrany SR Martin Glváč pamätnú medailu hlavnému veliteľovi OS SR prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, predsedovi Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslavovi Baškovi, náčelníkovi Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálporučíkovi Mariánovi Áčovi a bývalým náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálovi v.v. Ľubomírovi Bulíkovi, genplk. v.v. Jozefovi Tuchyňovi a genmjr. v.v. Mariánovi Miklušovi.


Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012Ozbrojené sily SR hodnotili výcvikový rok 2012

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 06.02.2013
Čítanosť: 13618
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share